След очакваното поскъпване от до 10 долара за барел днес

След очакваното поскъпване от до 10 долара за барел днес ...

"Като 11 септември за петрола" - $100 за барел отново е възможна цена.След очакваното поскъпване от до 10 долара за барел днес цената на петрола може да се вдигне до 100 за барел, ако Саудитска Арабия не успее да поднови доставките, загубени заради атаките в края на седмицата.

Това казват търговци и анализатори, цитирани от "Ройтерс" след атаката с дронове, заради които Рияд сви добива близо наполовина и предлагането на петрол в света намаля с около 5 на сто.

"В петролната вселена тази атака може би е еквивалент на 11 септември," сазва Тилак Доши от консултантската компания "Мюз енд Стансил". Той отбелязва, че Абкайк, едно от засегнатите съоръжения, е най-важното за производство и преработка на петрол в света. "това поставя войните с посредници на Иран в региона в центъра на притесненията за сигурността на Близкия изток."

Два дни след нападението йеменските бунтовници хути, които поеха отговорност, обещаха нови атаки срещу саудитска инфраструктура и обявиха, че петролният мастодонт "Сауди Арамко" си остава тяхна мишена. Това не е първата, извършена от тях, но досега не бяха причинявани подобни щети на петролната индустрия. Според Съединените щати обаче зад нападението стои Иран.

Такава цена би била далеч от пика от над 145 долара за барел през 2008 г. в месеците преди началото на кризата или около и над 100 долара, колкото бе цената на суровия брент в началото на Арабската пролет до втората половина на 2014 г. Тя обаче би последвала няколко години на спад (на моменти под 40 долара за барел, а в последно време - около 60 долара), силно засегнал бюджетите на страните производителки.

Въпрос на седмици

Саудитските власти, свили производството наполовина (с 5% от световното предлагане) допуснаха възстановяването му до края на седмицата. Източници на "Ройтерс" от бранша обаче смятат, че процесът може да отнеме "седмици".

Фючърсите върху сорта брент LCOc1 може да поскъпнат с 15-20 долара за барел, ако проблемът с доставките продължи 7 дни или дори тя да стане трицифрена, ако продължи 30 дни, смята Боб Макнали от консултантската компания "Рапидан енерджи". На същото мнение е и Грег Нюман от "Оникс комодитис".

Според Айхам Камел от "Юрейжа груп" мащабът на атаката може да навреди и на плановете на "Сауди Арамко" да излезе на борсата заради "нарастващите рискове за сигурността и потенциалното въздействие върху оценката ѝ". Първичното предлагане на "Арамко", компанията, произвеждаща най-много петрол в света, се отлагаше с месеци и важна част от икономическите реформи, обещани от престолонаследника Мохамед бин Салман.

Според Джон Дрискол от Джей Ти Ди Енерджи от пазара се премахва количество, разно на близо "половината от резервните мощности", с които разполага (те са в порядъка на 2-2.5 млн. барела дневно). "Ще има първоначална реакция на паника", която може да повиши значително цената, смята той.

Очакванията в Джей Пи Морган са за 80-90 долара за барел в "следващите няколко месеца", пише руското делово издание РБК.

Уязвимост

Проблемът, изваден на показ според анализаторите, е и в уязвимостта на "Сауди Арамко" и инфраструктурата ѝ - оказва се, че тя лесно може да стане обект на атаки. Освен това Ормузкият проток, където напрежението с Иран се повишава в последните месеци, е основна точка за износ предвид факта, че повечето находища и инфраструктура са в източната част на страната. През Ормузкия проток всеки ден минава една трета от доставяния по море петрол.

Това е "нова парадигма, с която трябва да се справи пазарът", особено в момент, когато "не се знае колко дълго" ще продължи сривът в производство, казва Вирендра Чаухан, анализатор от сингапурската компания "Енерджи аспектс", предава "Блумбърг".

Според Ед Морс от "Ситигруп" независимо дали на Саудитска Арабия ѝ отнеме пет или повече дни, за да възстанови продукцията, атаката, показава уязвимостта на "Арамко", е сигнал, че "пазарът упорито образува цената на петрола погрешно".

"Блумбърг" по-рано уточни, че в абсолютни размери никога не е имало такива сривове на петролния пазар. Съкратените от Саудитска Арабия 5.7 млн. барела дневно са повече, отколкото по време на революцията от 1979 г. в Иран (5.6 млн.), петролното ембарго от 1973-4 г. (4.3 млн.), инвацията на Саддам Хюсеин в Кувейт (4.3 млн.) или в по-ново време началото на войната в Ирак през 2003 г. (2.3 млн.).

"Като 11 септември за петрола" - 0 за барел отново е възможна цена
© Associated Press

Същевременно Рияд обяви, че везе компенсира световните доставки с резервните си мощности. Правят го и Съединените щати, които отвориха стратегическия резерв. Междувременно според "Ройтерс" има възможност производителите на шистов петрол да увеличат продукцията, но възможностите за износ не са неограничени - пристанищата вече почти са достигнали максималната си натовареност.

Резервните мощности на страните от картела ОПЕК намаляваха и преди атаката и се очакваше да спаднат под 1 млн. барела дневно в последното тримесечие на годината (при 2 млн. през второто). Такива мощности има и Иран, но подновените американски санкции срещу ислямската република ѝ отнемат достъпа до петролните пазари.

А сделката на ОПЕК+?

Случилото се предизвика и въпроси за сделката на суперкартела ОПЕК+ (чиито лидери са на практика Русия и Саудитска Арабия), договорили се да свият добива, за да изтласкат цените нагоре.

Параметрите на споразумението за намаляване на петролния добив ОПЕК+ могат да бъдат преразгледани само след като бъде направена оценка на щетите. Това заяви днес руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС и БТА. Засега е преждевременно да се говори за промяна в параметрите на споразумението, каза Новак пред медии.

Той не изключи вероятността да бъде свикано извънредно заседание на мониторинговия комитет на ОПЕК+. Министърът допълни, че Русия може да преоцени и засили нивото на сигурност на обектите си за добив на петрол след нападенията срещу Арамко, която е най-голямата в света компания по обем на добива на черно злато.

Новак допълни също така, че планира по-късно днес да обсъди ситуацията със саудитския министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман.

Ефектът от преразглеждане обаче не би бил голям, тъй като най-голямото съкращаване на добива дойде от Саудитска Арабия.

Източник: dnevnik.bg