След очакваното поскъпване от до 10 долара за барел днес

...
След очакваното поскъпване от до 10 долара за барел днес
Коментари Харесай

"Като 11 септември за петрола" - $100 за барел отново е възможна цена

След предстоящото повишаване от до 10 $ за барел през днешния ден цената на петрола може да се вдигне до 100 за барел, в случай че Саудитска Арабия не успее да възобнови доставките, изгубени поради офанзивите в края на седмицата.

Това споделят търговци и анализатори, представени от " Ройтерс " след офанзивата с дронове, поради които Рияд сви добива близо на половина и предлагането на нефт в света понижа с към 5 на 100.

" В петролната галактика тази офанзива може би е еквивалент на 11 септември, " сазва Тилак Доши от консултантската компания " Мюз енд Стансил ". Той отбелязва, че Абкайк, едно от засегнатите уреди, е най-важното за произвеждане и преправка на нефт в света. " това слага войните с медиатори на Иран в района в центъра на терзанията за сигурността на Близкия изток. "

Два дни след нападението йеменските бунтовници хути, които поеха отговорност, дадоха обещание нови офанзиви против саудитска инфраструктура и оповестиха, че петролният мастодонт " Сауди Арамко " си остава тяхна цел. Това не е първата, осъществена от тях, само че до момента не бяха причинявани сходни вреди на петролната промишленост. Според Съединените щати обаче зад нападението стои Иран.

Такава цена би била надалеч от пика от над 145 $ за барел през 2008 година в месеците преди началото на рецесията или към и над 100 $, колкото бе цената на суровия брент при започване на Арабската пролет до втората половина на 2014 година Тя обаче би последвала няколко години на спад (на моменти под 40 $ за барел, а напоследък - към 60 долара), мощно засегнал бюджетите на страните производителки.

Въпрос на седмици

Саудитските управляващи, свили производството на половина (с 5% от международното предлагане) позволиха възобновяване му до края на седмицата. Източници на " Ройтерс " от сектора обаче считат, че процесът може да отнеме " седмици ".

Фючърсите върху сорта брент LCOc1 може да нарастнат с 15-20 $ за барел, в случай че казусът с доставките продължи 7 дни или даже тя да стане трицифрена, в случай че продължи 30 дни, счита Боб Макнали от консултантската компания " Рапидан енерджи ". На същото мнение е и Грег Нюман от " Оникс комодитис ".

Според Айхам Камел от " Юрейжа груп " мащабът на офанзивата може да навреди и на проектите на " Сауди Арамко " да излезе на борсата поради " възходящите опасности за сигурността и евентуалното влияние върху оценката ѝ ". Първичното предложение на " Арамко ", компанията, произвеждаща най-вече нефт в света, се отлагаше с месеци и значима част от икономическите промени, обещани от престолонаследника Мохамед бин Салман.

Според Джон Дрискол от Джей Ти Ди Енерджи от пазара се отстранява количество, разно на близо " половината от аварийните мощности ", с които разполага (те са в порядъка на 2-2.5 млн. барела дневно). " Ще има първична реакция на суматоха ", която може да увеличи доста цената, счита той.

Очакванията в Джей Пи Морган са за 80-90 $ за барел в " идващите няколко месеца ", написа съветското делово издание РБК.

Уязвимост

Проблемът, изваден на показ съгласно анализаторите, е и в уязвимостта на " Сауди Арамко " и инфраструктурата ѝ - става известно, че тя елементарно може да стане обект на офанзиви. Освен това Ормузкият пролив, където напрежението с Иран се покачва в последните месеци, е съществена точка за експорт поради обстоятелството, че множеството залежи и инфраструктура са в източната част на страната. През Ормузкия пролив всеки ден минава една трета от доставяния по море нефт.

Това е " нова парадигма, с която би трябвало да се оправи пазарът ", изключително в миг, когато " не се знае какъв брой дълго " ще продължи сривът в произвеждане, споделя Вирендра Чаухан, анализатор от сингапурската компания " Енерджи аспектс ", предава " Блумбърг ".

Според Ед Морс от " Ситигруп " без значение дали на Саудитска Арабия ѝ отнеме пет или повече дни, с цел да възвърне продукцията, офанзивата, показава уязвимостта на " Арамко ", е сигнал, че " пазарът настойчиво образува цената на петрола неправилно ".

" Блумбърг " по-рано посочи, че в безспорни размери в никакъв случай не е имало такива сривове на петролния пазар. Съкратените от Саудитска Арабия 5.7 млн. барела на ден са повече, в сравнение с по време на революцията от 1979 година в Иран (5.6 млн.), петролното ембарго от 1973-4 година (4.3 млн.), инвацията на Саддам Хюсеин в Кувейт (4.3 млн.) или в по-ново време началото на войната в Ирак през 2003 година (2.3 млн.).


© Associated Press

Същевременно Рияд разгласи, че везе компенсира международните доставки с аварийните си мощности. Правят го и Съединените щати, които отвориха стратегическия запас. Междувременно съгласно " Ройтерс " има опция производителите на шистов нефт да усилят продукцията, само че опциите за експорт не са неограничени - пристанищата към този момент съвсем са достигнали оптималната си натовареност.

Резервните мощности на страните от картела ОПЕК намаляваха и преди офанзивата и се очакваше да спаднат под 1 млн. барела на ден в последното тримесечие на годината (при 2 млн. през второто). Такива мощности има и Иран, само че възобновените американски наказания против ислямската република ѝ лишават достъпа до петролните пазари.

А договорката на ОПЕК+?

Случилото се провокира и въпроси за договорката на суперкартела ОПЕК+ (чиито водачи са на процедура Русия и Саудитска Арабия), договорили се да свият добива, с цел да изтласкат цените нагоре.

Параметрите на съглашението за понижаване на петролния рандеман ОПЕК+ могат да бъдат преразгледани единствено откакто бъде направена оценка на вредите. Това съобщи през днешния ден съветският министър на енергетиката Александър Новак, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция. Засега е прибързано да се приказва за смяна в параметрите на съглашението, сподели Новак пред медии.

Той не изключи вероятността да бъде свикано изключително съвещание на мониторинговия комитет на ОПЕК+. Министърът добави, че Русия може да преоцени и ускори равнището на сигурност на обектите си за рандеман на нефт след нападенията против Арамко, която е най-голямата в света компания по размер на добива на черно злато.

Новак добави също по този начин, че възнамерява по-късно през днешния ден да разиска обстановката със саудитския министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман.

Ефектът от преразглеждане обаче не би бил огромен, защото най-голямото редуциране на добива пристигна от Саудитска Арабия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР