След няколкомесечно затишие въпросът, който разпали протестите на синоптиците от

...
След няколкомесечно затишие въпросът, който разпали протестите на синоптиците от
Коментари Харесай

`Горещият картоф` НИМХ отново на дневен ред: сменят правилника на института, предстои конкурс за нов директор -

След няколкомесечно мъртвило въпросът, който разпали митингите на синоптиците от Национален институт по метеорология и хидрология, ще бъде придвижен към практическото си осъществяване: устройственият устав на Националния институт по метеорология и хидрология ще бъде изменен и той действително ще премине на послушание на министъра на околната среда и водите. Предстои и конкурс за нов шеф, тъй като по новите правила министърът на околната среда би трябвало да назначи общоприет шеф на Национален институт по метеорология и хидрология, който в миналото беше към Българска академия на науките, след митинги по времето на някогашния министър на образованието Красимир Вълчев мина към МОН, а скоро евентуално ще има нова " шапка ".

Проект за изменението на правилника с тези промени е внесъл вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Сега съгласно Закона за водите институтът е към него, а съгласно устройствения устав - към министъра на образованието Николай Денков. Разминаването е реалност от март насам, когато влязоха в действие промени в Закона за водите.

Метеоролозите не са съгласни с прехвърлянето на института от образованието към екологията. Протестите им против това от началото на годината утихнаха с претекста, че са били политизирани и сега на единия от уеб страниците им стои единствено известието:

" Прекратяваме нашия чисто професионален митинг заради неговото политизиране и манипулиране.

ОСТАВАМЕ В ПРОТЕСТНА ГОТОВНОСТ!

Благодарим за търпението на жителите и съдействието на медиите! ".

Сега съгласно правилника Национален институт по метеорология и хидрология е юридическо лице, чийто началник е разпоредник с бюджет към министъра на образованието и науката. С препоръчаните ремонти в него 132-годишната национална хидрометеорологична работа на България минава към министъра на околната среда и водите. Общото заседание на учените ще може да прави оферти до министъра на околната среда и водите за промени на правилника. Генералният му шеф ще се употребява от правата за съответната академична служба и след освобождението му ще има право да заема предходната си академична служба без конкурс или избор и по реда на Закона за развиването на университетския състав на Република България.

Промените в правилника са закъснели. Законът изисква те да бъдат направени в двумесечен период от влизане в действие на промените в Закона за водите. Последното се случи на 11 март 2022 година С оглед закъснението публичното разискване е кратко от 30 на 14 дни.

Прехвърлянето беше инициирано по време на един от служебните кабинети, когато длъжностен екоминистър беше Асен Личев, а на образованието - още веднъж Николай Денков. Посред напрежението на митингите на метеоролозите . Тя бе заложена първо в Закона за бюджета, след това в сходство с него влезе в Закона за водите и в този момент следва правилникът на Национален институт по метеорология и хидрология да се синхронизира.

Аргументите си срещу преместването от Национален институт по метеорология и хидрология изложиха в писмо до Кирил Петков. Един от тях беше, че отпада правото им на делегиран бюджет и образуване на временен излишък за НИМХ; че им се лишава опцията за присъединяване в интернационалните и национални научни планове и, надлежно, евентуалното финансиране по тях. В него те попитаха Петков за какво държавното управление трансферира Национален институт по метеорология и хидрология " макар трите извънредно сполучливи за Института години след излизането му от състава на Българска академия на науките и прекосяването му към МОН " ; транспарантно ли е взето решението; може ли кабинетът да извърши такава смяна без присъединяване на водещи специалисти от региона. Те акцентираха, че министър Денков " в никакъв случай не е стъпвал в Национален институт по метеорология и хидрология и нито един път не се е срещнал с управлението на Национален институт по метеорология и хидрология ". Притеснение в метеоролозите буди и въпросът , в случай че не са към просветителния министър, а към сътрудника му в екологията.

Писмото беше подписано от: ас. Кръстина Малчева, прокурист на Общото заседание на НИМХ; гл. ас. доктор Анастасия Стойчева, ръководител на Общото заседание на учените в НИМХ; проф. дн Димитър Сираков, ръководител на Научния съвет на НИМХ; ас. Евгения Егова, ръководител на АСО към НБС “ВОН ”- КНСБ в НИМХ; проф. доктор Христомир Брънзов, общоприет шеф на Национален институт по метеорология и хидрология, и подкрепено от по-голямата част от работещите в института. Според щатното разписание те са 724 души.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР