След няколко поредни месеца спад инфлацията в еврозоната отново се

...
След няколко поредни месеца спад инфлацията в еврозоната отново се
Коментари Харесай

Инфлацията в Еврозоната отново тръгна нагоре

След няколко следващи месеца спад инфлацията в еврозоната още веднъж се усили, сочат данните на Евростат. През декември тя е достигнала 2,9%, което съставлява леко покачване по отношение на регистрираните 2,4 на 100 през ноември.

Увеличението на цените се дължи главно на данните за разноските на сила, които са главен мотор за инфлацията през последните години. Според анализатори геополитическото напрежение може да усложни обстановката.
Ситуацията със сигурността в Близкия изток е риск за международните цени, по-специално тези на петрола и на силата като цяло. Засега въздействието е лимитирано, само че възможна ескалация може да докара до повишаване на цените.
Жолт Дарвас, помощник в мозъчния концерн Bruegel

„ Това може да окаже въздействие по целия свят, в това число в Европа и еврозоната. Така може и инфлационният напън да остане по-висок за по-дълго “, добави Дарвас.

Други основни браншове, в това число храни, алкохол и тютюн, също са повлияли на инфлацията. Очаква се тези данни да се отразят и на прогнозите за намаление на лихвените проценти в идващите месеци.
През последните години високата инфлация понижи действителните хонорари, само че в този момент растежът на заплатите се форсира и инфлацията се забави. Със заплатите в този момент покупателната дарба на потребителите се усилва.
Жолт Дарвас, помощник в мозъчния концерн Bruegel

„ Това може да окаже напън върху търсенето и да затрудни трайното понижаване на инфлацията. Затова не чакам Европейската централна банка да понижи лихвените проценти скоро “, разяснява специалистът.

През последните седмици данните в обособените страни, в това число Германия и Франция, също демонстрират, че инфлацията се усилва.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР