След няколко месеца мобилните приложения вече няма да могат да

...
След няколко месеца мобилните приложения вече няма да могат да
Коментари Харесай

ЕС забранява на мобилите приложения да ни събират данни за каквото си поискат

След няколко месеца мобилните приложения към този момент няма да могат да събират персоналните ни данни за щяло и нещяло. Това ще стане посредством нов правилник за работа в цифровата сфера, който ще влезе в действие в края на май. Чрез него ще бъдат лимитирани опциите приложенията да изиксват избрани видове персонални данни за потребителите, както и да ги употребяват. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по цифровозацията Мария Габриел пред Българска национална телевизия.

" Новият правилник за персоналните данни на Европейски Съюз цели да внесе повече изясненост кой може да ръководи персоналните ни данни и по какъв метод. Личните данни не са стока. Ако желаеме да градим доверие в света на новите технологии, това минава през неприкосновеността на персоналния живот ", безапелационна е Габриел. Тя добави, че се надява в новия бюджет на Европейски Съюз цифровите технологии да са предпочитани и да види в него осъществена своя фантазия – обособена глава, отдадена на цифровите технологии.

Според думите на българския еврокомисар 9 от всеки 10 европейци са изразили терзания за мобилните приложения, които събират персоналните им данни. Габриел означи, че новият правилник ще надгради директивата от 1995 година, като разпоредбите още веднъж ще важат за целия Европейски Съюз.

" Новите правила ще важат и за непознатите за Европейски Съюз компании, които оперират на негова територия. Благодарение на него ще има повече информация кой събира данни и по какъв метод ги употребява, а единодушието е основният детайл в регламента ", добави Габриел. Новият правилник ще влезе в действие на 25 май т.г.

" Новият стандарт за мобилен интернет 5G е опция на Европа да стане водач в връзките ", съобщи още Мария Габриел. Тя добави, че верният метод е стандартът да бъде въведен по едно и също време в Европейски Съюз, тъй че да не се повтарят грешките при въвеждането на настоящия стандарт 4G, който има чудесно покритие в градските региони, само че не и в селските.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР