След няколко месеца дрязги между Париж и Рим, Франция в

...
След няколко месеца дрязги между Париж и Рим, Франция в
Коментари Харесай

Френска медия: Жълтите жилетки запалиха историческа дрязга между Париж и Рим

След няколко месеца дрязги сред Париж и Рим, Франция в последна сметка отзова посланика си Кристиан Масе. Това не се е случвало от 1940 година, когато Италия разгласи война на Франция. Отзоваването на посланици е постоянно употребена процедура от изпращащата страна, с цел да покаже на приемащата своето противоречие с една или друга нейна политика, написа в. "Фигаро ".

Откакто пристигна на власт в Италия напролет на 2018 година държавното управление на крайнодясната партия "Лига " и антисистемното Движение "Пет звезди ", връзките сред Париж и Рим се утежниха доста. Макар охлаждането да се изяснява с натрупването от години на серия от недоразумения и настървение, последните осем месеца бяха белязани от усилване на вербалните нападки сред двете държавни управления, написа в. "Монд ".

Въпреки че хрониката на неразбирателствата показваше ясно по какъв начин връзките се обтягат от ден на ден и повече, по нищо не личеше, че следва подобен внезапен поврат. Чашата преля на 5 февруари, когато вицепремиерът на Италия Луиджи ди Майо се срещна в Париж с представители на френското протестно придвижване на "жълтите жилетки ", с цел да опита - на вятъра - да подписа съюз преди европейските избори.

"Вятърът на смяната мина отвъд Алпите ", съобщи след срещата Ди Майо, а коментарът му не бе признат по никакъв начин добре от Париж. Преди време италианският вицепремиер упрекна Франция, че съзнателно е предиздвикала Африка да обеднее и че е виновна за притока на имигранти, бягащи от немотията към Италия. Не бяха малко и рецензиите на Рим за френските начинания в Либия. Друга тематика, която разделя от няколко месеца Париж и Рим, е бъдещето на плана за високоскоростна железопътна линия Лион-Торино. Изразявайки предпочитание да спре плана, с цел да задоволи гласоподавателите си, като посочи извънредно противоречие сред разноските за този план и предстоящите изгоди, Ди Майо вбеси Париж.

Според Франция италианското държавно управление взима за пленник значим за развиването на двете страни план с единствената цел да усили електоралната си поддръжка, отбелязва "Монд ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР