След недостига на лекарства в аптеките предстои извънреден внос на

...
След недостига на лекарства в аптеките предстои извънреден внос на
Коментари Харесай

Заради недостига на лекарства - внасят извънредно антибиотици

След дефицита на медикаменти в аптеките следва ексклузивен импорт на антибиотици. Още тази седмица у нас идват количества от медикаментите за лекуване на деца, които не доближават в аптеките.

Директорът на Агенцията по медикаментите, заяви в " Денят стартира ", че в границите на месец в България ще дойдат количества, които ще компенсират неналичията.



В момента у нас има усложнения с доставките на няколко групи антибиотици. Това са пеницилини, хинолони и цефалоспорини, сподели Богдан Кирилов.

" Потреблението е доста по-високо от предходната година - двойно на антибиотици ", сподели Николай Костов - ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

" Обръщам се към всички, които ги е боязън тогава, когато имат температура, изключително когато тя е по-висока и става въпрос за дете. Не започвайте лекуването на температурата с антибиотик, тъй като той не е температуропонижаващо средство ", сподели доктор Гергана Николова - общопрактикуващ доктор.

Затруднения с доставките на антибиотици има и в Европа, само че точно от там паралелните търговци ще внесат количества за българския пазар.

" От Европейското икономическо пространство са другите артикули, с които подкрепяме лекарствоснабдяването в България. По закон медикаментите от успореден импорт са на същата цена ", сподели Боряна Маринкова - шеф на Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти.

В другите страни не доближават разнообразни лекарства, изясни Маринкова. А здравните управляващи са получили увещание от вносители и български производители, че ще оказват помощ за решение на казуса у нас.

" В рамките на месеца и началото на идващия ще има задоволително количества, които да компенсират това, което все още се получава като дефицит ", сподели Богдан Кирилов.

Лекарите споделят, че с антибиотици се лекуват не вирусите, а възможните затруднения след тях, а недостигащите на пазара лекарства имат заместители.

" Важното е да не се използват безсистемно антибиотиците, тъй като те водят до тежка антибиотична устойчивост ", сподели доктор Гергана Николова - общопрактикуващ доктор.

Паралелните търговци са обезпечили и импорт на един от препаратите за инхалация при респираторни болести, който не доближава. А от Агенцията по медикаментите постоянно ревизират наличните лекарства при търговците на едро.

" При множеството инспекции се откриват наличия при търговците на едро. Трудни е да се каже дали те са задоволителни за цялото ползване в рамите на страната ", сподели Кирилов.

Фармацевтите желаят да получат достъп до наличностите в складовете през системата за електронно следене на наличностите на медикаменти.

" Ако търговецът на едро може да обви, че има наличност. Ако реши може тази наличност да я скрие ".

И от Агенцията по медикаментите считат, че системата за електронно следене на наличностите на медикаменти би трябвало да се промени, тъй като механизмът, по който се пресмята дефицитът е неефикасен. Списъкът от 63 неразрешени за експорт продукта се разграничава от сигналите за изчезнали медикаменти.

" Затова е належащо и да бъде направена смяна в тази система, тъй че фактически продуктите, за които се открива усложнения в доставките, да попаднат в този лист и да не могат да бъдат изнасяни ", сподели магистър-фармацевт Маргарита Гроздамова член на УС на БФС.

" Ако не търсим съответните решения, които биха обезпечили медикаменти на хората сега, а променяме нещо, което работи, просто ще загубим време ", сподели Боряна Маринкова - шеф на Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти.

До края на седмицата се чакат и резултатите от последните инспекции за наличност на медикаменти в аптеки и хранилища.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР