След настъпването на руската войска в Украйна през последните месеци

...
След настъпването на руската войска в Украйна през последните месеци
Коментари Харесай

"Призракът е тук": съветските паметници в България като уроци за грешките от миналото

След настъпването на съветската армия в Украйна през последните месеци за следващ път се повдигна въпросът би трябвало ли да бъдат защитавани - това като част от по-големия въпрос за лутането на България в своята визия за бъдещето.

Един по-различен отговор дава Мич Брезунек, който ни приканва да се замислим за предишното на Европа и да преосмислим нейното настояще, да намерим градивни способи да приказваме за постоянно присъстващото минало. Как? Чрез цифрови интервенции, смесвайки история, образно изкуство, действителност и нереалност.
Паметникът на Съветската войска в София е един от най-известните у нас и неведнъж е бил изрисуван в символ на митинг против неговото битие, само че този път художникът без физическа интервенция се стреми към разговор и преосмисляне на посланията Източник: GHOST
Между руските монументи и звездите на Европа Девети септември 1944 година - след прелом Отечественият фронт завзема властта у нас и България влиза в областта на съветското въздействие. Неслучайно точно на 9-ти септември 2022 година художникът Мич Брезунект открива изложбата си " Призракът е тук " в Градската художествена изложба в Пловдив. В нея създателят пресъздава цифрово 12 руски паметника на територията на България, оспорва тяхното разбиране и слага под въпрос посланията, които носят.

Завършващият съставен елемент е триизмерна цифрова карта, която сплотява всички детайли и рамкира концепцията на художника, с което метафорично се показват двете " лица " на България. От едната страна, отразява стратегическите местоположения на паметниците на Съветската войска, а от другата - монументите са сменени с 12-те звезди на знамето на Европейски Съюз, ситуирани на същите местоположения.
Картата, на която руските монументи са маркирани по друг метод, също е част от изложбата в Пловдив Източник: GHOST Реклама
Изложбата " Призракът е тук " е част от един по-голям план на Брезунек -, въодушевен от конфликта сред бившето руско въздействие в България и актуалната визия на страната за бъдещето. Освен обществения детайл " Призракът е тук " си слага за цел да генерира средства в поддръжка на културния бранш в Украйна. По една от всяка от творбите ще бъде пусната в продажба под формата на NFT, а 70% от генерираните доходи ще бъдат дарени в поддръжка на украински актьори и културни събития в Украйна, както и употребявани в помощ на самостоятелната културна сцена в България. Пловдивската фигура на Альоша Централният детайл на изложбата съставлява 3D видео творба в съвсем действителен размер, изобразяваща руския монумент Альоша в Пловдив, видоизменен като великански фантом. Екран с височина 7,5 м. Изобразява по какъв начин паметникът на Альоша се преобразява в великански фантом.

Альоша е каменната фигура, която се извисява на едно от тепетата в града и е мъчно да остане незабелязана от която и да е точка на Пловдив. Фигурата съставлява събирателен облик на руския боец от Червената войска на Съюз на съветските социалистически републики. Подобно на всички останали руските монументи (в София, Бургас, Варна и т.н.) - размерите на фигурата са внушителни (над 10 метра височина), а мястото - централно. Това прави усещане и на създателят Мич Брезунек, който още при първото си идване в България преди 12 година си задава въпроса за посланието, което тези големи монументи носят.
Изложбата може да бъде забелязана до 23 ч. през днешния ден - 12-ти септември в Градската художествена изложба в Пловдив Фотограф: Михаил Новаков Източник: GHOST
Альоша е един от многото руски монументи у нас, който и до през днешния ден събира последователи на концепцията за руско-българската дружба. Само преди няколко месеца - на 9-ти май с съветски флагове беше посрещната в компанията на видни фрагменти на Българска социалистическа партия. Като продължение на плана напролет на 2023 година се възнамерява да се реализира и физическа промяна на паметника на Альоша в Пловдив в гигантска призрачна фигура.

Ако през днешния ден сте в Пловдив, изложбата е отворена до 23 ч. довечера. Освен огромния екран с " Альоша " могат да бъдат видени и останалите 11 цифрови произведения, както и пояснения за техния артистичен план.
" Паметник на починалите червеноармейци в Отечествената война през 1944 – 1945 година в Добруджа " в гр. Добрич е един от първите руски монументи в България Фотограф: Михаил Новаков Източник: GHOST Реклама Свързани публикации В музея като на улицата 8 септември 2022, 11:50 Генадий Гудков: За Путин България е плацдарм за офанзиви против Европа 2 септември 2022, 06:18 Архангел " Сатана ": за какво оръжието-чудо на Путин не работи 26 юли 2022, 11:31 Вижте още публикации Посетете секцията Капитал Пловдив Специалното издание, отдадено на втория район в страната. Редакцията на вестника под тепетата следи политиката, стопанската система, бизнесът, инфраструктурата и културата в района. Всички текстове за района може да откриете тук. Към рубриката Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Наталия Бекярова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР