След намаляването на лихвените проценти и трескавото изкупуване на облигации

...
След намаляването на лихвените проценти и трескавото изкупуване на облигации
Коментари Харесай

Пазарите падат, защото ерата на евтините пари е към своя край

След намаляването на лихвените проценти и трескавото изкупуване на облигации от централните банки при започване на 2020 година вложителите повярваха, че тласъците ще продължат съвсем постоянно. Днес обаче, когато стартират да се помиряват с края на ерата на свободните пари, финансовите пазари са в безтегловност. Сега пазарите чакат лихвените проценти да се усилят четири пъти през 2022 година, защото Фед се бори с инфлацията, която подвигна растежа на показателя на потребителските цени до 7%, равнище, което надали можехме да си представим преди година. На 26 януари Фед удостовери, че ще приключи програмата си за изкупуване на облигации и даде сигнал, че евентуално скоро ще увеличи лихвите.

Тази ястребова смяна е най-важната измежду многото, случили се в централните банки по света през последните месеци. Но едвам неотдавна резултатът стартира да се демонстрира на пазарите на активи. След като при започване на годината доближи стремглавия връх от близо 40 пъти цена по отношение на облагата (P/E), показателят S&P 500 падна с 9% през януари (пазарите в Европа и Азия също паднаха, въпреки и с по-малко). Нестабилността на тържищата на дневна база също е толкоз поразителна, отразявайки битката на вложителите да осмислят следствията от края на лесните пари.

Една смяна е преоценката на дълготрайните активи. Тъй като лихвените проценти се сринаха по време на пандемията, цената на скъпите бумаги с изплащания, разпростряли се надалеч в бъдещето, набъбна. Акциите на софтуерни компании като Zoom и Netflix, които към този момент бяха по-високи с помощта на прекосяването към отдалечена работа и домашни развлечения, изглеждаха още по-желани, защото възвръщаемостта на облигациите съвсем изчезна. Възходът им задвижи американския фондов пазар. Напоследък обаче дълготрайните действителни лихвени проценти се покачиха в очакване на парично стягане, което докара до поврат на ориста. Той беше трагичен за най-спекулативните акции и новите принадлежности като криптовалутите.

Ефектът от по-високите лихви върху действителната стопанска система ще се усети по-бавно. Изключително евтините пари разрешиха на фирмите да наберат големи суми капитал през 2021 година, взрив, който няма да се повтори. Купувачите на жилища поеха огромни ипотеки, защото цените на жилищата се повишиха. Проблемни компании се възползваха от държавно обезпечени заеми. Съотношението държавен дълг към Брутният вътрешен продукт се балонизира поради огромни и устойчиви дефицити в богатия свят, както и в срутва в растежа в доста нововъзникващи стопански системи.
Реклама
Високата задлъжнялост прави международната стопанска система по-чувствителна към измененията в паричната политика. Централните банки би трябвало да покачат лихвите задоволително, с цел да подтиснат инфлацията, само че не толкоз, че да насочат стопанските системи към криза, защото лихвените разноски ще се усилват. Домакинствата имат по-силни салда, в сравнение с бихте очаквали поради дълбочината на скорошната криза, само че тяхното здраве зависи частично от това, че цените на активите остават високи. И в случай че по-малкото пари от Фед провокира разтърсвания на нововъзникващите пазари, следствията могат да се отразят и върху американската стопанска система.

Тъй като се стремят към тясна линия за кацане, централните банки също са изправени пред мощни ветрове заради риска от война в Украйна и несигурността, обвързвана с пандемията. Икономистите се затрудняват да предвиждат какъв брой хора, които са напуснали работната мощ през 2020 година, в последна сметка ще се завърнат - и колкото повече го вършат, толкоз по-малък е шансът да се задържи разрушителна серпантина на заплатите и цените.

Те също по този начин се борят със подозренията по кое време потребителите ще трансферират разноските си назад към услугите, облекчавайки натиска за повишение на цените на стоките, породен от прекъснатите вериги за доставки. Икономическите данни станаха по-трудни за пояснение. Ако продажбите на дребно паднат да вземем за пример, отразява ли това намаляване на стопанската система или е сигнал за добре пристигнало завръщане към естествените равнища на ползване?

Несигурността по отношение на силата на международната стопанска система и нейната дарба да устоя на по-високи лихвени проценти в комбиниране с треперещите на спусъка пръсти на централните банкери, обезпокоени от инфлацията, значи, че пазарите навлизат в нова фаза. По време на огромна част от пандемията евтините пари доведоха цените на активите до изумително високи равнища, даже когато международната стопанска система беше на бунището. Днес те са тясно обвързани с нейната орис.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР