След нахлуването на Русия в края на февруари миналата година,

...
След нахлуването на Русия в края на февруари миналата година,
Коментари Харесай

Огромен скок на българския износ за Украйна

След нахлуването на Русия в края на февруари предходната година, Украйна се е трансформирала в един от главните търговски сътрудници на България отвън Европейския съюз. Това демонстрират данните на Националния статистически институт.

През 2022 година износът на артикули от България за пазарите отвън Европейски Съюз се е нараснал с 35,5% спрямо миналата година и е на стойност 31,4 милиарда лв..

Пренасочването на вноса на горива е трансформирало Турция в най-големия търговски сътрудник на страната ни отвън Европейски Съюз. Износът за турския пазар се е покачил с над 1,2 милиарда лв., до 5,4 милиарда лева Вносът е повишен с над 3 милиарда лева, до 9,1 милиарда лева

В същото време българският експорт за Руската федерация се е нараснал с близо 100 млн., до 948,8 млн. лева, само че вносът е скочил с 5,9 милиарда лева, до 11,7 милиарда лева поради повишаването на петрола и рекордните цени на природния газ.

Износът на България за Украйна е повишен през предходната година с близо 1,5 милиарда лева или 184%, достигайки 2,3 милиарда лева В същото време вносът от Украйна се е нараснал с 1,8 милиарда лева, до 3,4 милиарда лева

За предходната година е регистриран огромен растеж на българския експорт на минерални горива и масла, Химични субстанции, храни, машини и съоръжение.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР