След началото на войната - в знак на подкрепа за

...
След началото на войната - в знак на подкрепа за
Коментари Харесай

Ще се стигне ли до обща забрана на вноса на украинско зърно в ЕС?

След началото на войната - в символ на поддръжка за Украйна - Европейският съюз обяви мерки, които да оказват помощ на земеделците да осъществят продукцията си. Оказа се обаче, че вносът на зърно в Европейския съюз нараства паралелно с недоволството измежду фермерите в блока. Така се стигна до протести и 4 страни, измежду които и България, оповестиха краткотрайни забрани на вноса на редица артикули от Украйна. Ще се стигне ли обаче до възбрана на равнище Европейски съюз - беседваме с интернационалния ни редактор Габриела Беличовска.

За да помогне на Украйна да изнася продукцията си след началото на пълномащабната съветска инвазия, Европейският съюз сътвори така наречен Коридори на солидарността. С това украинското зърно беше освободено от мита при влизане в страните от блока, което го направи по-евтино в  съпоставяне с локалното.  

Внезапният импорт на огромни количества зърно на по-ниски цени провокира неодобрение измежду фермерите. Някои предизвестиха за вероятни банкрути, тъй като няма да съумеят да пласират продукцията си. Стигна се до митинги.

 
В момента следим доста нарастване с към 30-40 % на цените на препаратите и семената, приказвам за пролетната акция. Основният проблем е, че българското земеделие е изправено пред всеобщи банкрути и неговото заличаване.
Станимир Станчев, зърнопроизводител
Има по-малко от 3 месеца до новата годишна продукция и заплахата е действителна – стоката от сезона може да не бъде продадена на цени над индустриалните разноски. Опасяваме се, че румънските фермери няма да понесат нелоялната конкуренция от сътрудниците ни в Украйна.
Лилиана Пирон, Лига на румънските асоциации на земеделските производители

Полша първа разгласи краткотрайна възбрана на вноса на зърнени култури, захар, яйца, месо, мляко, мед и други артикули, откакто министърът на земеделието подаде оставка. Официалната причина за решението му беше предлагането на Европейската комисия безмитният импорт на зърно от Украйна да бъде продължен до юни следващата година.

Унгария последва образеца на Полша, само че Брюксел предизвести, че страните членки не могат да дефинират комерсиалната политика на блока независимо.

Въпреки тези предизвестия краткотрайни забрани вкараха Словакия, а по-късно и България.

 
Имаме продукция за няколко милиарда, която считаме, че, в случай че не вземем спомагателни ограничения, мъчно ще осъществяваме на пазара и ще поносим доста съществени загуби. Третият ни мотив е, че по този начин или другояче към този момент спрените коридори към редица други европейски страни ще бъдат пренасочени към коридора през Румъния и България.
Явор Гечев, длъжностен министър на земеделието

Румъния също беше на път да вкара краткотрайна възбрана, само че се отхвърли от нея. Властите обаче ускориха граничния надзор за продуктите от Украйна.

 
Трябва да имаме поради, че Румъния получава и разпределя по 3 милиарда евро годишно от Европейската комисия – близо 2 милиарда директна поддръжка за фермерите и към 1 милиарда евро за вложения.
Николае Чука, министър-председател на Румъния

По-рано България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария изпратиха общо писмо до Европейската комисия с призив вносът от Украйна да бъде стеснен. Няколко седмици по-късно от Брюксел оповестиха още обезщетения за фермерите.

 
Подготвяме втори пакет финансова помощ за 100 млн. евро.
Дана Спинанц, зам.-говорител на Европейската комисия

Миналата седмица румънският аграрни министър заяви, че е допустимо Европейският съюз да забрани вноса на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна до началото на юни, само че единствено в случай че петте страни отдръпват едностранните си ограничения в тази посока.

Към момента преносът на украинско зърно в 5-те страни остава позволен.

Анализ на Габриела Беличовска вижте в идващото видео:

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР