След началото на войната в Украйна Европа заяви, че иска

...
След началото на войната в Украйна Европа заяви, че иска
Коментари Харесай

Планът на Европа да се откаже от руските изкопаеми горива до 2027 г. има един голям недостатък

След началото на войната в Украйна Европа съобщи, че желае да се откаже от съветските изкопаеми горива, от които значително зависи. Това би трябвало да се случи до 2027 година

Въпреки това блокът е натрупал рекордно високи равнища на полутечен природен газ от Русия тази година, евентуално с цел да компенсира изгубените доставки на газ от страната. Разликата е, че LNG е може да се транспортира посредством кораби, а не по газопроводите.

Общо страните от Европейски Съюз са закупили 40% повече съветски LNG сред януари и юли тази година, в съпоставяне със същия интервал на 2021 година преди войната и широкообхватните наказания против Москва. Обемът доближава 22 милиона кубически метра, съгласно разбор на неправителствената организация Global Witness, представен от Business Insider. В разбора са употребявани данни на команията Kpler.

Европейски Съюз е купил над половината (52%) от 41,6 милиона кубични метра полутечен природен газ, изнесени от Русия през тази година, по отношение на надлежно 49% и 39% през 2022 година и 2021 година, съгласно разбора на Global Witness.

Другите купувачи на LNG от страната са Китай, Япония и Южна Корея. Вносът на съветски полутечен природен газ в Европейски Съюз от януари до юли тази година надвиши върха предходната година.

По прогнози на Global Witness покупките на съветски полутечен природен газ от Европейски Съюз през 2023 година ще доближи обща стойност от близо 5,3 милиарда евро, или 5,75 милиарда $.

Европейски Съюз внасяше към една трета от съветския газ за своите енергийни потребности. Сега внася повече полутечен природен газ, на фона на спрените съветски газови потоци към Европейски Съюз след огромна детонация.
 Спад в износа на LNG от Норвегия и стачка при топ производител в света: Рисковете за доставките на газ в Европа нарастват
Спад в износа на LNG от Норвегия и стачка при топ производител в света: Рисковете за доставките на газ в Европа нарастват

Едно от най-големите залежи в Норвегия е спряно за поддръжка

Една основна причина, заради която блокът продължава да внася съветски LNG е това, че е обвързана с дълготрайни контракти. " Руските доставки на полутечен природен газ не престават да вървят към страните от Европейски Съюз частично заради дълготрайни контракти, които бяха подписани доста преди съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година ", счита анализаторът на Kpler Адам Бенет.

90% от съветските потоци на LNG в Европейски Съюз отиват в Белгия, Франция, Холандия и Испания - всички от които имат контракти, които, които ще продължат и през идващото десетилетие.

Европейски Съюз е наясно с казуса. През март комисарят по енергетиката в Европейски Съюз Кадри Симсон, прикани страните членки да спрат да купуват съветски LNG, защото това е " риск за репутацията ". И Тереза ​​Рибера, испанският министър на енергетиката, назова обстановката " много неуместна " по това време.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР