След началото на военния конфликт в Украйна голям брой ИТ

...
След началото на военния конфликт в Украйна голям брой ИТ
Коментари Харесай

Украински IT компании местят бизнеса си в България

След началото на военния спор в Украйна огромен брой ИТ експерти от страната са наети от компании в Бургас. Според Ивелина Шавова-Стратева, шеф на Дирекция " Стопански действия и стопанска система " в локалната администрация, става въпрос за висококвалифицирани служащи в областта на високите технологии, което постанова и сформирането на спомагателни, поддържащи екипи на равнище " младши " от страна на бизнеса.

Пред Българска телеграфна агенция Стратева регистрира, че това е глътка въздух за ИТ бранша в Бургас, който продължава да понася ударите от неналичието на висококвалифицирани фрагменти, които постоянно избират реализация в чужбина.

Според Стратева не липсват случаи, в които украински софтуерни компании са релокирали всичките си служащи в страната ни. Една от тях към този момент е събрала нов, поддържащ екип в Бургас, откакто е преместила чиновниците си във Варна.

Точният брой на украинските компютърни експерти, които работят в града, не е прочут, само че от общината регистрират, че броят им може би надвишава 100.

В устрема си да се оправят с неналичието на фрагменти, фирмите все по-често търсят съдействие с професионалните гимназии и университети в Бургас. Провеждат се и редица образования и академии за преквалификация и подготовка. Положителен образец дава Гимназията по компютърно програмиране и нововъведения в Бургас, която работи с най-големите софтуерни компании в страната.

Липсата на учебна компания не стопира нейните ученици да създават и даже да продават своите софтуерни решения, регистрира шефът на гимназията Димитрина Тодорова пред Българска телеграфна агенция. По думите ѝ в учебното заведение към този момент има 18-годишни възпитаници, които са записали компания, с цел да осъществят създаденото от тях. От управлението на гимназията са получили скъпи препоръки и консултация със експерти от най-големите компании в ИТ бранша.

Все повече представители на бизнеса търсят благоприятни условия за съдействие посредством " Бизнес карта Бургас ". 

Четири са сдруженията в региона на Бургас или със седалище в града, в които са наети над 1000 чиновници, излиза наяве от данните в интерактивната бизнес карта на локалната администрация. Най-много работни места обезпечава нефтената рафинерия " Лукойл " или 1362, следвана от локалното ВиК сдружение с 1272-ма служащи.

" Картата съставлява отворена платформа, в която всяка компания може да се записва. Данните са попълнени на база анкетно изследване, а поръчки за включване получаваме всяка седмица ", сподели Ивелина Шавова-Стратева. Тя посочи, че тази платформа не обгръща всички сдружения с над 1000 чиновници в общината. Идеята ѝ е да предложи на бизнеса общ взор върху икономическия капацитет в общината, като е предоставена опция за намиране на партньорства в разнообразни стопански браншове.

Общата статистика в картата демонстрира, че в региона на Бургас са регистрирани 3431 компании, а заетите в тях са 65 593.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР