След миналогодишния провал на Комисията за финансов надзор да оформи

...
След миналогодишния провал на Комисията за финансов надзор да оформи
Коментари Харесай

Гражданска отговорност поскъпва с 300% за тези шофьори

След миналогодишния неуспех на Комисията за финансов контрол да оформи съответни правила по отношение на застраховка „ Гражданска отговорност ” и системата Бонус-малус, тематиката продължава да се разисква. От Държавната организация за сигурност по пътищата са приготвили ново предложение, направено от експертен екип.

Новата система планува положителните водачи да заплащат по-малко, а тези с нарушавания – повече. Една от измененията е обвързвана с това така наречен Бонус-малус система да бъде обвързана с водача, а не с автомобила, както беше в предните оферти. По този метод продажбата на един автомобил ще стане по-лесна.

Освен това, от организацията плануват в застрахователната лавица да участват имената на водачите, които ръководят даден автомобил, а цената на застраховката да се дефинира по отношение на тяхната безупречност на пътя.

Председателят на организацията за сигурност по пътищата Малина Крумова съобщи пред БТВ,че е недопустимо застраховката да бъде обвързана с колата, тъй като колата сама по себе си е един инструмент, т.е тя не прави нарушавания. „ Нарушенията и рисковете се крият в държанието на водачите ”, уточни тя.

Обсъжда се и въпросът, в случай че един лидер е безупречен, а друго лице, посочено да ръководи автомобила не е, то цената на полицата ще зависи от коефициента на най-лошия лидер. По думите на Крумова дребните нарушавания няма да засягат и дефинират цената на застраховка Гражданско отделение. Тя ще зависи от няколко разновидността – или ще влизат единствено вреди, предявени по Гражданско отделение, или нарушавания (напр. превишена скорост с 50 км/ч), или двете комбинирано.

Крумова изясни, че броят на хората, които са изрядни, е по-висок от тези, които не са. За да има баланс в системата, предлагането има за цел да облекчи „ положителните ” водачи с до 25% и да глоби „ неприятните ” с до 300%. Тъй като системата не е въведена, е мъчно е да се реши какъв брой би трябвало да заплащат водачите в малус процентите, с цел да се пресметна вярно какъв брой да заплащат тези в бонус процентите. В момента статистиката за вредите преценява, че за 1% бонус би трябвало да има 48% малус, с цел да има подобаващ баланс.

Инж. Емил Панчев от Съюза на българските автомобилисти изясни, че новите оферти са рационални, изключително след „ злополуката ” на миналите оферти. Според него
бонус процентът може да бъде по-висок, само че всичко е въпрос на сметки. Панчев показа, че за СБА и хората ще е по-лесно, в случай че застраховките гледат вредите, а не нарушаванията, които имат значение за сигурността на придвижването. Освен това, той загатна и за тъй наречените самоучастие при застраховката, процедура, добре позната в Европа.

Надежда Минкова от Института по пътна сигурност изясни, че системата и предложенията целят да облекчат водачите. Тя разяснява, че към днешна дата за застрахователя имат значение само вредите при образуването цената на застрахователната лавица. Тя добави, че системата желае ценообразуването да бъде образувано въз основата на рискови условия – до каква степен държанието на един водач е склонно да докара до вреди. Минкова уточни, че при гладко повишаване на полиците, каквито и да са
бонусите, те мъчно ще се усетят от изрядните водачи. За нея единственото несъмнено нещо е малус системата.

Според инструктор Чавдар Стоянов е значимо хората да имат просвета на шофиране, в противоположен случай всевъзможни промени са непотребни. Той изясни, че застраховка „ Гражданска отговорност ” у нас не е добре завършена и новите промени са неприложими. По думите му има хора, които ще заплащат повече за застраховка, в сравнение с коства автомобилът им.

Застрахователният отрасъл пък чака Бонус-малус с неспокойствие. Те считат, че скъпата застраховка ще е с образователен темперамент. Отделно желаят да отпадне възрастта при определянето ѝ, защото сега младите водачи заплащат повече. Цвета Янчева от Института по пътна сигурност добави, че доста млади водачи записват колите си на възрастни хора, точно поради високите цени на полиците.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР