След месеци ходене по мъките археолозите започват от понеделник най-чаканите

...
След месеци ходене по мъките археолозите започват от понеделник най-чаканите
Коментари Харесай

Най-чаканите разкопки започват. Тайни на траките изскачат

След месеци вървене по тъгите археолозите стартират от понеделник най-чаканите разкопки край хасковското село Текето. Ще се търси входа на гробницата, която се чака да е една от забавните тракийски некрополи със фрески от ранга на Александровската и Казанлъшката.

Разкопките ще води екип отпред с  доц. доктор Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. Зам. теоретичен началник на експедицията ще е тракологът доктор Димитър Байраков. В екипа са и археолозите от РИМ-Хасково Стайко Стайков и Данаил Огнянов, оповестява хасково.нет.
-->
Община Хасково към този момент оказа помощ с логистиката по почистване на мястото. За геофизичното изследване и укрепването на входа на гробницата Министерството на културата отпусна 50 000 лв., като договорът е написан в четвъртък.  

Заради по-малкото средства, предоставени от страната, ръководителят на екипа уточни, че ще се употребява сумата, събрана по дарителската сметка по оповестената от него акция през април.

Десетки донори подариха до момента 26 002 лева

Тази помощ е скъпа и тъкмо, когато имаме потребност, с цел да можем да съхраним обекта до идващите стадии на изследване, разяснява доцент Нехризов. Той излезе с зов към локалните компании за обезпечаване на нужните материали по създаване на защитната стена на входа на некропола.

Дарителска сметка е BIG: RZBBBGSF BG64RZBB91553120056106
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР