След края на срещата на върха на европейските лидери премиерът

...
След края на срещата на върха на европейските лидери премиерът
Коментари Харесай

Кирил Петков: ЕК ще преговаря с Газпром от наше име

След края на срещата на върха на европейските водачи министър председателят на България Кирил Петков сподели, че Европейска комисия ще договаря с " Газпром " от името на всички страни членки, заяви БНР.

Става дума за механизъм, който не е наложителен, разясни министър-председателят.

" Това значи, че Европейска комисия ще договаря с " Газпром " от наше име. Това е напълно друго, в сравнение с една дребна България с малко консумация на газ да отиде да договаря с енергиен колос като " Газпром ", уточни Петков.

Той също по този начин означи, че на извършената среща на евролидерите е била включена концепцията за " евентуален таван на енергийните цени ", само че добави, че в този момент Европейска комисия би трябвало да проучва би трябвало ли да има и доколко подобен таван.

" Но при всички случаи, че ще можем да преговаряме дружно със страните от Европейски Съюз, към този момент трансформира напълно играта с това кой какъв брой пазарна мощ има в тези договаряния. Сега към този момент ние отиваме дружно и споделяме, че желаеме по-добри условия, желаеме по-ниски цени. Това е изключително значимо за България, защото договорът ни с " Газпром " изтича тази година ", означи българският министър председател.

" Ще би трябвало да преговаряме на равни начала, по напълно друг метод. Това беше голяма победа за българския интерес ", уточни още Кирил Петков и добави:

" Сваляйки цената на газа, при едни положителни договаряния, които чакаме, това би свалило цената на тока, а от там и инфлацията ", акцентира българският министър председател.

" Едната група страни желаеха явен таван за закрепена цена на газа. От другата страна имаше страни, които се притесняваха, че имат доста дълготрайни контракти на доста положителни цени. Ето за какво прехвърлихме тази част за ценовия таван към Комисията, само че това, че ще преговаряме с " Газпром " всички страни, беше една огромна стъпка ", означи Кирил Петков след края на срещата на евролидерите.

Той също по този начин уточни, че газовите складове ще би трябвало да се попълнят, само че ще има взаимен механизъм за поддръжка, защото не всички страни в Европейски Съюз имат такива складове.

Премиерът Кирил Петков уточни още, че договарянията с Европейска комисия по отношение на Националния проект за възобновяване и резистентност на България към този момент са приключени на техническо равнище и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен следва да посети България, с цел да постави подписа си - евентуално до две седмици.

Петков благодари на всички министерства, работили по подобряването на проекта.

" В проекта към този момент няма газови централи, които да ни вършат по-зависими от Русия, липсва и преждевременно затваряне на въглищните централи, фокусът е върху вложения в новаторски и значими планове ", означи Петков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР