След края на пандемията от COVID-19 ще има индексиране на

...
След края на пандемията от COVID-19 ще има индексиране на
Коментари Харесай

След края на пандемията ще има индексиране на пенсиите, обеща Борисов

След края на пандемията от COVID-19 ще има индексиране на пенсиите. Дотогава пенсионерите ще получават добавка от 50 лв. на месец. Това даде обещание министър председателят Бойко Борисов в село Лесидрен, община Угърчин, Ловешка област. Срещата му с поданици на селото бе излъчена във Facebook профила на премиера.

Борисов попита пенсионерите от Лесидрен дали си получават добавката от 50 лв., отпускана към този момент трети следващ месец от държавното управление като помощ за превъзмогване на коронакризата. "Докато има пандемия, ще е по този начин. Не може по едно и също време да индексираме пенсиите и по 50 лв. от горната страна да даваме, тъй като това са по 108 милиона лв. на месец. Щом свърши пандемията, ще индексираме и пенсиите ", увери министър председателят.

Обсъждат се няколко разнообразни оферти, касаещи размера на пенсиите. Единият вид е да продължи добавката от 50 лева месечно. Друг вид е преизчисляване на пенсиите с прихода от 2015 година, като при него ще бъдат преизчислени пенсиите на 1 млн. 100 хиляди души. Има и предложение от страна на синдикатите за преизчисляване на всички пенсии, като се промени надлежно самостоятелният коефициент, с цел да се резервира солидарният и обективен модел на общественото обезпечаване в страната.

Предстои да бъде взето решение на Коалиционен съвет. Надеждите са това да се случи до края на месеца, най-късно при започване на октомври.

Различните разновидности ще костват общо сред 1 милиарда 200 млн. лева годишно до 3 милиарда 800 млн. лева Социалният министър Деница Сачева е последовател на модела, обвързван с индексация на самостоятелния коефициент, с цел да продължи държавното управление съглашението си със синдикати и работодатели.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР