След като вчера правителството предупреди, че тенденцията за нарастване на

...
След като вчера правителството предупреди, че тенденцията за нарастване на
Коментари Харесай

Коронавирусът у нас: Какви и къде има нови ограничения ?

След като през вчерашния ден държавното управление предизвести, че наклонността за повишаване на случаите на COVID-19 у нас се резервира и в случай че се наложи, ще бъдат въведени спомагателни ограничения,  днес те към този момент са факт в избрани градове в страната , които са с висока заболеваемост от над 300 на 100 хиляди души. 

Въпреки, че към този момент няма решение за общо затваряне на учебните заведения, доста от градовете към този момент оповестиха, че такива ограничения ще бъдат взети там, където обстановката е най-критична. Това става по предложение на локалните щабове.

Ето къде и какви ограничения ще бъдат въведени:

София

От петък, 12 март,  всички възпитаници от 5. до 12. клас минават на онлайн образование.  Всички заведения, включително и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с  лимитирано работно време до 22.00 ч.  

Преустановява се присъственото образование във висшите учебни заведения и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на деяние на тези ограничения все още е двуседмичен – от 12 до 26 март. 

Ямбол

Учениците от 5. до 12. клас в региона от на следващия ден също минават на онлайн образование до априлската почивка. Заради увеличаващият се брой инфектирани с Covid се затварят пенсионерските и квартали клубове в региона. На 30% от потенциала си до 24 март ще работят читалищата и залите. Детските градини и яслите ще се затварят при нужда.

Два екипа на РЗИ и Областната дирекция по храните стартират засилен надзор по осъществяване на противоепидемичните ограничения в огромните вериги магазини и заведенията.

От Областния медицински щаб предлагат носенето на маски навън. Увеличава се натискът върху лечебните заведения. Към момента към половината от разкритите Ковид кревати са свободни. Запълнена е Covid реанимацията в регионалната болница, пише „ Mediapool “. 

Благоевград

Всички възпитаници от 5. до 12. клас в Благоевградска област минават на отдалечена форма на образование през идващите две седмици. Заповедта влиза в действие от на следващия ден. Заради растящия брой инфектирани за 14 дни ще бъдат затворени и моловете, фитнесите, кината, театрите и танцовите школи. Ограничават се и извънкласните занимания и спортните надпревари, както и всички всеобщите мероприятия навън и закрито.

За момента присъствено остават да се образоват учениците от 1 до 4 клас. Отворени остават и детските градини и ясли в региона, като те ще се затварят при нарастване на броя инфектирани учители и спомагателен личен състав.

Плевен

В Плевен се вкарват по-строги противоепидемични ограничения. От 15 до 26 март се стопират присъствените образователни занятия за учениците от 5. до 12. клас. Затварят се молове, фитнеси, театри, кина и се не разрешават всеобщите прояви.

Спират се извънкласните занимания, всеобщите мероприятия, концертните действия, работата на театрите, кината, както и изложбите. Задължително ще се носят маски на местата, където се чака скупчване на хора. Леглата за лекуване на заболели от вируса се усилват на 20%, съобщи БНР. 

Враца

Предвид усложнената епидемиологична конюнктура с увеличение броя на инфектираните лица с Коронавирус 19 на територията на област Враца и отрицателни трендове във връзка с разпространяването на COVID-19 на регионално равнище, регистрирана 14-дневна заболяемост - 500,4 на 100 000 население за последните две седмици, след извършено съвещание на Областния действен щаб за битка с грип и ОРЗ, със Заповед на шефа на РЗИ – Враца от 00.00 ч. на 11 март 2021 година за интервал от 1 месец, на територията на област Враца са в действие следните краткотрайни спомагателни противоепидемични ограничения:

Преустановява се провеждането на планов банкет и планова оперативна активност в лечебните заведения за болнична помощ.

Увеличава се броят на леглата в лечебните заведения за болнична помощ за действия по диагностика и лекуване на лица, заболели от COVID-19 /с подготвеност до 50% от общия брой легла/.

Въвежда се наложително носене на защитни маски на открити пространства при скупчване на повече хора - пазари, борси, изложби, централни улици и площади.

Забранява се провеждането на всеобщи мероприятия в закрити пространства, свързани с осъществяване на конференции, работни срещи, образования, съвещания, семинари.

Забранява се провеждането на занятия в танцови, езикови и други школи, както и тренировките във фитнес и спортни зали.

Регистрираните заведения и заведения за хранене не престават да извършват въведените досега противоепидемични ограничения при 30% от потенциала и до 6 индивида на маса.

Не се позволява провеждането на всеобщи тържества като кръщенета, сватби, рождени дни, банкети и други, с повече от 15 индивида.

Кметовете на общини, взаимно с ОД на Министерство на вътрешните работи, ОДБХ и РЗИ наблюдават за съблюдаване на противоепидемичните ограничения в заведенията за хранене и комерсиалните обекти. За неспазването на въведените ограничения се постановат избраните наказания.

Управителите и ръководителите на търговски обекти, банки, администрации, неправителствени организации и предприятия не позволяват чиновници и жители без защитна маска и основават организация за съблюдаване на отдалеченост сред хората от 1,5 м в обектите.

Кметовете на общини дефинират лицата, които правят надзор по съблюдаване на противоепидемичните ограничения за всяко обитаемо място в област Враца.

На лицата, които нарушават въведените с актуалната заповед противоепидемични ограничения ще се търси административно-наказателна отговорност по чл.209а от Закона за здравето, оповестяват от общината. Въведените ограничения могат да бъдат променяни според от развиването на епидемиологичната конюнктура в региона

Шумен

Спират присъствените занятия на учениците от 5 до 12 клас в учебни заведения и центрове за поддръжка на личностното развиване в цялата област Шумен от 15 до 26 март в това число. Това реши Областният спешен щаб.

Родителите сами ще вземат решение дали да пускат децата си на детска градина, като това няма да докара до наказания. Заведенията няма да бъдат затворени, само че ще работят до 22:00 часа.

МБАЛ-Шумен е трета в страната по брой пациенти с ковид на зараза. Заболеваемостта е към този момент 531 на 100 000 души. COVID отделенията са претъпкани и през вчерашния ден са били пренасочени пациенти към лечебните заведения в Дулово, Исперих и Търговище. От през днешния ден обаче и там не одобряват шуменски пациенти.

205 е към този момент броят на хората с тежка ковид на зараза в МБАЛ-Шумен. От тях 4 са деца. Има тежко болна жена на 33 години. Бременна жена също лежи в Коронавирус поделение.

Мерките влизат в действие от 00 часа на 12 март и са в действие до 24 ч. на 31 март, реши щабът с потенциал до 50%. На маса ще бъдат допускани не повече от 6 души.

Пазаруването в супер- и хипермаркетите ще става единствено с колички, като по този метод ще се обезпечат по-малък брой клиенти в помещението и съблюдаване на физическата отдалеченост от 1.5 метра.

Спират подготовките и изявите на танцовите сформира. Затварят фитнес центровете, залите за групови занимания, за йога, пилатес и аеробика. 

До края на деня се чакат и окончателните решения на регионалните щабове по места в Бургас, Кюстендил, Хасково и Перник.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР