След като вчера депутатите от ГЕРБ и ДПС Делян Добрев

...
След като вчера депутатите от ГЕРБ и ДПС Делян Добрев
Коментари Харесай

ГЕРБ даде на заден, няма да бърза с дерогацията

След като през вчерашния ден депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи Делян Добрев и Делян Пеевски оповестиха, че ако веднага след идния вторник " Лукойл " не внесе половин милииард лв. в хазната, двете партии ще внесат ново искане за отпадане на дерогацията за преправка на съветски нефт в 7-дневен период, през днешния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов даде на заден. " Няма да вкарваме в петък дерогация до момента в който не стане ясно ще си заплати ли " Лукойл " налозите ", съобщи Борисов пред публицисти в Старозагорско, където е довечера на предизборна обиколка.

Реакцията на Борисов идва, откакто през вчерашния ден министър председателят Николай Денков, а през днешния ден и министърът на стопанската система Богдан Богданов се разминаха със периодите, сложени от Добрев и Пеевски. Според тях освен не е допустимо да се внесе сумата от общо 1,5 милиарда лв. по калкулации на двамата представители на ГЕРБ и Движение за права и свободи (единият милиард е добавка от остарели отговорности, които от рафинерията сякаш дали обещание да изплащат за интервала от януари досега), само че и през днешния ден министърът уточни, че законът още не е влезнал в действие, като се чака и координиране с Европейската комисия. Т.е. няма по какъв начин да се събират задължения със задна дата, даже известието да отпадне. А тя е записана във върнатия с президентско несъгласие Закон за енергетиката. Оттам идва и срокът вторник - ГЕРБ и Движение за права и свободи предизвикаха незабавно съвещание на Народното събрание този петък, на който ветото да бъде отхвърлено, а вторник е денят на предстоящото обявяване в Държавен вестник.

По-рано през днешния ден от " Продължаваме промяната-Демократична България " дадоха брифинг, на който оповестиха, е едно такова съвещание е недопустимо в обстановка на предизборна акция и единствено ден преди вота. Посочиха още, че новите оферти на ГЕРБ и Движението са писани " на крайник " и би трябвало да се ревизират с специалисти. Попитаха още по кое време двете партии са станали такива съперници на " Лукойл " на фона на това, че Борисов е " плющял " карти с някогашния й шеф Валентин Златев. В обобщение: приканиха ръководителя на Народното събрание Росен Желязков да не насрочва съвещанието за петък. Такова и все още не е планувано, само че такова насрочи - на енергийната комисия, с единствена точка разглеждане на ветото, Делян Добрев, който е неин ръководител.

" Не мога да схвана в този момент какъв е този боязън за " Лукойл ", каква е тази поддръжка неистова. Ние ги караме единствено да си платят налозите. Късат ризите за " Лукойл ", дори вадят исторически неща. "

" Няма да вкарваме в петък дерогация до момента в който не стане ясно ще си заплати ли " Лукойл " налозите, тъй като не стига, че има дерогация, ами не си заплащат и налозите и на някой му е погрешно от това. Ако в петък отхвърлим ветото на президента, в законите, двата, от вторник вие българите ще получавате по 3 милиона от " Лукойл " всеки ден ще се връщат във фонда ( Фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС). 73 стотинки, това за 73 стотинки. Ето това е, което ги тормози ", съобщи през днешния ден Борисов, визирайки обещаните от Добрев по 73 стотинки отстъпка на литър на бензинколонката от идния вторник като отплата на потребителите поради невзетите от рафинерията пари, които пари към момента ги няма в хазната, нито има механизъм, направен от ФСЕС за задачата.

От думите на Борисов се разбра още, че има опасения ПП-ДБ да не се яви на съвещание в петък, а ГЕРБ и Движение за права и свободи имат едвам 105 народни представители, следоватеелно не могат да преодолеят ветото. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР