След като Върховният съд на САЩ отмени конституционното право на

...
След като Върховният съд на САЩ отмени конституционното право на
Коментари Харесай

„Страната се върна назад“. Какво са подготвили гражданите на САЩ за Байдън

След като Върховният съд на Съединени американски щати анулира конституционното право на аборт, вълна от всеобщи митинги заля страната. А последователите на възбраната (предимно измежду вярващите) са недоволни от опитите на президента да откри компромис. За невиждания обществен спор - в материала.

Е фект на бомба

Много американски щати са в ужас. В Лангмонт, Колорадо, беше запален локален родилен център. В Юджийн, Орегон, постройката на перинатална клиника беше залята с черна багра.

Няколко следващи дни в парка “Вашингтон Скуеър” в Ню Йорк не спираха апелите „ да се спре войната против дамите “. Във Вашингтон, под скандирането на лозунга " Моето тяло е моят избор ", полицията задържа повече от 30 души, в това число 16 членове на Конгреса.

Така американската общност посрещна анулацията на известната присъда от 1973 година Роу против Уейд, която дава на дамите правото да вършат аборти без държавни ограничавания. Половин век по-късно, на 24 юни 2022 година, Върховният съд с болшинство на гласовете зачерта това право.

Според скорошно изследване на “Харис” 55 % от американците са срещу възбраната на абортите, 45 % са за.

Според специалисти юнската резолюция се оказа повратна точка и докара до конфликти на отзиви в съвсем всички сфери на публичния живот. Мнозина си спомниха дългогодишната борба сред либерали и консерватори.

Раздор на върха

Политическите елити също се разделиха. Джо Байдън сподели, че решението на Върховния съд е трагична неточност. Здравето и животът на американските дами „ в този момент са в заплаха “, счита той.

" Съдът се базира на закони, криминализиращи аборта. Те датират от XIX век. Това безусловно връща Америка 150 години обратно. Тъжен, съгласно мен, ден за страната ", сподели президентът.

Той упрекна тримата консервативни съдии, назначени от неговия предходник Доналд Тръмп.

Но някогашният президент, в противен случай, счита, че точно с помощта на сходни дейности „ Америка към момента може да бъде избавена “.

" Решението беше допустимо единствено тъй като изпълних всичко, което дадох обещание, в това число номинирането на трима уважавани конституционалисти във Върховния съд. Тази победа потвърждава, че макар опитите на радикалната левица да унищожи страната ни, вашите права към момента са предпазени “, сподели той в изявление за кореспонденти.

В отговор Байдън подписа изпълнителна заповед на 8 юли за опазване на поверителността на абортите и правото на интервенция в специфични случаи. Освен това в страната ще бъдат основани мобилни клиники.

Това обаче в допълнение утежни обстановката.

Не всичко е толкоз ясно

Католическата черква се намеси. Духовенството подсети на Байдън, както и на ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, за тяхната набожност. И двамата се нареждат като надълбоко религиозни хора.

Но съгласно доктрината човешкият живот „ има присъщо достолепие и стойност от момента на зачеването “. Насилственото спиране е тежък грях.

Гласът на „ Божите слуги” става все по-силен с всеки минал ден. Нищо чудно: в Съединените щати има повече от 67 милиона католици - това е една трета от популацията.

„ Трябва да изпратим сигнал на Байдън и Пелоси, че в никакъв случай няма да позволим тези ужасни проекти за гибел да се материализират “, сподели известният набожен водач и някогашен свещеник на Тексас Майкъл Дейвид Пфайфър в проповед.

Той също по този начин предложи да бъдат изправени пред правораздаването политици, „ отговорни за гибелта на десетки милиони деца “. Преди всичко да ги отлъчат от църквата.

" Няма нищо неприятно "

Но даже измежду вярващите няма единение. Така Унитарианската черква (либерална вяра без догма) в Далас, Тексас прикани почитателите си да се борят за правото на дамите да прекратят бременността си.

" Вие имате достолепие и стойност и вашият живот е приоритет. Ако сте сюрпризирани, че аз, духовник, заставам тук пред вас и споделям това, то няма нищо неприятно ", обърна се старши свещеник Даниел Кантор към енориашите.

Поддръжниците на дребната унитарианска черква (има единствено към 200 000 нейни представители в САЩ) от дълго време поддържат репродуктивния избор. През 1973 година те бяха измежду тези, които се застъпиха за решението по делото Роу против Уейд: те поучаваха пациенти и им писаха рекомендации за лекари, които бяха подготвени да извършат процедурата.

Колкото и да е необичайно, деноминационните протестантски църкви от демократичното крило резервираха безмълвие. Позицията за абортите за тяхното паство - за разлика от гей браковете и женското свещеничество - също е двусмислена.

Създатели на международни фешън трендове

" Бих споделил, че Съединени американски щати, съвсем от момента на своето образуване, съществуват във формата на две противоположни партии - консерватори и демократи. И това се отнася освен за политическата сфера ", изяснява Роман Лункин, началник на Центъра за проучване на религията и обществото в Института за Европа на Руската академия на науките.

Според него същият модел се вижда в цялото американско религиозно разнообразие: има традиционалисти, които пазят библейските полезности, и демократични църкви, които работят от средата на ХХ век. За тях свободата и самостоятелните права са по-важни от догмата.

„ В този случай можем да кажем, че тези две матрици са наслоени. В резултат на това политиците се базират на църковните управляващи, духовенството интензивно се включва в борбата”, добавя Лункин.

Но сегашният спор е неповторим. Първо, съгласно специалиста градусът на напрежение в обществото е доста висок. На второ място, полемиката към аборта може да се популяризира и в други страни, което да докара до нови разделения, в това число измежду вярващите.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР