След като в събота Ердоган , днес турската лира се

...
След като в събота Ердоган , днес турската лира се
Коментари Харесай

След изгонените от Анкара посланици - нов рекорден срив на турската лира |

След като в събота Ердоган, през днешния ден турската лира се срина до рекордно ниски равнища, написа Агенция Франс Прес.

Днес един $ се продава за 9,8 турски лири. Така от началото на годината се доближи до 24% срив на валутата по отношение на щатския $.

Как стартира всичко?

В събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи за персона нон грата посланиците на 10 страни - САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия. 

Причината е призивът им за освобождение на турския филантроп Осман Кавала. В началото на предходната седмица те разпространиха в обществените мрежи изказване, в което приканиха за освобождението на Кавала, като показаха, че продължаващият развой против него и карцерът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция.

Дни по-късно те бяха привикани в турското външно министерство, с цел да дадат показания.

Кой е Осман Кавала?

Кавала е една от най-популярните фигури на гражданското общество в Турция. През 2002 година бизнесменът основава  Anadolu Kultur, организация целяща да основаването и популяризирането на изкуствата и културата в Турция, поддръжка на локални начинания, изтъкване на културното многообразие и права и подсилване на локалното и интернационално съдействие.

Осман Кавала беше задържан в началото по отношение на митингите за парка Гези през 2013 година През лятото 2016 година, при избрания от Ердоган " опит за прелом ", той беше упрекнат още за шпионаж и опит за събаряне на държавното управление.

Той беше задържан на 1 ноември 2017 година, след което двете каузи с обвинявания против него бяха обединени. 

5 години по-късно той е в пандиза без присъда, макар че през 2019 г. Европейския съд за правата на индивида разпореди незабавното му освобождение.

Европейски съд по правата на човека заключи, че карцерът на Кавала се основава на политически претекстове без никакви рационални доказателства в поддръжка на обвиняванията.

През през февруари 2020 година беше оневинен, само че нова заповед за арест против него беше издадена часове по-късно. Този път за настрана дело, обвиняващо го, че е забъркан в опита за прелом на 15 юни 2016 година

След месец това обвиняване е снето, само че му е повдигнато ново - за политически и боен шпионаж.

През септември пък Съветът на Европа разгласи, че ще стартира процедура за нарушаване против Анкара, в случай че Кавала не бъде освободен до ноември.

Следващото съвещание на турския съд е на 26 ноември.

Реакциите

Критиците  на Ердоган дефинираха изгонването на 10 посланици като  о.

" Причините за тези дейности не са отбрана на националните ползи, а основаването на подправени аргументи за сриването на стопанска система ", разяснява в " Туитър " водачът на главната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу.

Заместник-председателят на опозиционната " Добра партия " Явуз Агиралиоглу пък дефинира дейностите на президента като към този момент " гледан филм ". Той прикани за връщане към " действителния дневен ред " - икономическата рецесия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР