След като в продължение на повече от 20 години се

...
След като в продължение на повече от 20 години се
Коментари Харесай

Шест храни, от които трябва да бягате като от чума!

След като в продължение на повече от 20 години се е занимавал със правосъдни каузи, свързани с хранителни отравяния, Бил Марлър си е съставил лист с храни, които не допира. Експертът по хранителни отравяния сега взе участие в правосъдното дело против хранителната верига Chipotle Mexican Grill за заразяването с Ешерихия коли и норовирус и е спечелил над 600 млн. $ за свои клиенти от 1993 година насам, написа CNBC. В своя публикация във Food Poisoning Journal Марлър разкрива шест храни, които е изключил от менюто си.

1. Сурови кълнове

Кълновете, несготвени или леко сготвени, са свързвани с над 30 случая на всеобщи бактериални отравяния от средата на 90-те години, съгласно Марлър. През 2014 година бобени кълнове изпращат 19 души в болница със салмонела. “Има прекомерно доста натравяния, с цел да не се обръща внимание на риска от болест от кълнове, ” споделя Марлър. “Това са артикули, които не хапвам изобщо ”.

2. Предварително измити и нарязани плодове и зеленчуци

“Избягвайте ги като чумата ”, поучава Марлър. Той си купува неизмити, ненарязани плодове и зеленчуци и ги яде в границите на няколко дни след закупуването им, с цел да избегне риска от листериоза, защото бактерията листерия може да се развива даже и при хладилна температура. “Свикнали сме толкоз на удобството от всеобщо създаваните храни — опаковани салати, салати в кутии и авансово нарязано какво ли не ”, споделя Марлър. “Това е ужасно улеснение, само че от време на време си мисля, че просто не си коства риска ”.

3. Недопечено месо

Недопеченото или недосварено месо може да ви донесе Ешерихия коли, салмонела и бактериални заболявания и по тази причина би трябвало да бъде сготвяно добре, споделя Маркър. По тази причина специалистът по хранителни отравяния поръчва бургерите си добре препечени. “Причината за това продуктите със смляно месо да са по-проблематични и да би трябвало да се готвят по-добре е, че бактериите, които се намират на повърхността на месото, могат при смилането му да влязат във вътрешността ”, споделя Марлър.

4. Непастьоризирано мляко и сокове

През 1996 година Марлър е представлявал няколко деца, които развиват хемолитико-уремичен синдром (HUS) от непастьоризиран ябълков сок на компанията Odwalla. Това е затруднение в резултат на заразяване с Ешерихия коли, което може да докара до бъбречна непълнота. Компанията е наказана през 1998 година и заплаща 1.5 млн. $ санкция, както и 12 млн. $ на жертвите през 2000 година “Няма задоволително огромна изгода, за която да си заслужава да се рискува пиенето на артикули, които могат да бъдат направени по-безопасни посредством пастьоризация ”, споделя Марлър.

5. Сурови стриди

“Стридите се хранят, като филтрират водата ”, изяснява той. “Ако във водата има бактерии, те стигат до тях, а в случай че вие ядете стридите сурови, може да имате проблеми. Виждал съм доста повече такива случаи в последните пет години, в сравнение с в последните 20 години. Просто не си заслужава риска ”.

6. Сурови яйца

Рискът от отравяне със салмонела от яйца е намалял през последните 20 години, само че Марлър към момента обича да яде яйцата добре сготвени. През 2010 година в Съединени американски щати е имало близо 2 000 случая на заразяване със салмонела от яйца.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР