След като в края на юли стана ясно, че немската

...
След като в края на юли стана ясно, че немската
Коментари Харесай

Нов проект за Халите в Пловдив е внесен в Института за недвижимо културно наследство

 След като в края на юли стана ясно, че немската комерсиална верига " Кауфланд " има желание да вложи 50 млн. лв., с цел да трансформира софийските хали в супермаркет и провокира голям брой остри публични реакции, в този момент от компанията показаха нов, модифициран план.

Според представителите на компанията ще бъде засвидетелствана на оптималната степен благодарност и последователност към истинският тип на Халите, дело на известния проектант Наум Торбов. Били взети поради всички забележки от страна на Националния институт за недвижимо културно завещание и Министерство на културата.

" Проектът връща Халите на хората, без значение коя компания ще оперира там. Отново изрично наблягам, че по фасадата няма да се появят рекламни детайли и фирмени лога. Виждате, че и вътрешно резервираме типа на постройката ", сподели Тодор Невенов, началник " Нови планове и рационализация " на веригата.

" Околното пространство към Централни хали ще бъде изцяло непокътнато. Единствено се планува ободряване и ремонт на пешеходните алеи, тротоарите и бордюрите. Фасадата - централният вход, часовниковата кула, гербът на София - това са освен детайли, а знаци. Предвиждаме само и единствено тяхната реституция ", добави той. И увери - по фасадата няма да бъдат разполагани никакви рекламни детайли и табла.

Няма да се правят никакви изкопни работи на сутеренно равнище, както се предвиждаше в първичния план, а камионите, които ще зареждат магазина, ще бъдат нискогабаритни, както повеляват разпоредбите на столична община за достъп на товарни коли в идеалния център, сподели на собствен ред Асен Костадинов, отговарящ за направление строителство. Ще се отстрани и сегашната товарна рампа в задната част на постройката, закриваща част от фасадата.

" Взехме поради всички забележки и рекомендации на НИНКН и Министерството на културата. Проектът е зависещ напълно на спецификите на постройката, като задачата ни е да съвместим история и традиция със актуалната търговия - ще бъде основано чувство за градски пазар ", добави Костадинов. Именно подчинявайки се на концепцията за градски пазар ще бъде характерен дизайнът на щандовете, а и ще се ще се преформатира предлаганият микс от артикули, което, считат от Кауфланд, щяло да спомогне също за опазване на духа на Халите. Няма да се трансформира и разпределението на постройката по отношение на истинския план.

На втория етаж ще бъдат ситуирани дребни търговски обекти - кафета, сладкарници и други Тук задачата било да се сътвори чувството за градски площад. Между етажите ще се движи стъклен асансьор.

На подземното равнище останките от римски зидове ще бъдат употребявани като културна атракция, като ще се основат съответните условия за това. Там ще има и площи за дребни търговци, както и книжарница.

Проектът е импортиран в Института за недвижимо културно завещание преди седмица, като още не е ясно по кое време експертната комисия ще даде зелена светлина. Ако това стане факт обаче от " Кауфланд " са подготвени да изградят супермаркета си в Халите в границите на 6-7 месеца.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР