След като третият и последен опит за съставяне на правителство

...
След като третият и последен опит за съставяне на правителство
Коментари Харесай

Очаква ни 7-то служебно правителство от 2013 насам и смяна на някои министри

След като третият и финален опит за сформиране на държавно управление се оказа несполучлив, на следващия ден Българска социалистическа партия ще върне мандата на президента. Така по процедура следва разформироване на Народното събрание и насрочване на нови изключителни избори, сподели още той.

Според специалисти вероятните дати за предварителните парламентарни избори са две - 2 или 23 април. Датата зависи от това, дали президентът ще удължи работата на Народното събрание с повече от седмица, с цел да се одобряват значими закони.

По Конституция актът, с който президентът разпуска Народното събрание, дефинира и датата на изборите. Те би трябвало да се проведат до два месеца по-късно и да са в неделен ден. Според конституционалисти обаче има метод президентът Радев да забави разпускането на Народното събрание.

" Срок по Конституция - няма, само че не следва да се крием зад неналичието на период. Текстът е безапелационен, че би трябвало да се разпусне Народното събрание. Не би трябвало да се бави, само че предвид на обстановката, в случай че се даде прочут интервал от време, в който една или друга техническа причина бъде преодоляна, това не трансформира обстоятелството, че това ще са петите избори в България в границите на единствено две години ", означи специалистът по конституционно право Орлин Колев.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР