След като станах министър на вътрешните работи се натъкнах на

...
След като станах министър на вътрешните работи се натъкнах на
Коментари Харесай

Цветанов: За да се намалят жертвите по пътищата, трябва да се промени манталитетът на водачите

След като станах министър на вътрешните работи се натъкнах на доста тревожна статистика. Годишно над 1000 души загиваха по пътя. С доста работа, надзор и осведомителни акции намалихме жертвите на половина.

Това съобщи пред публицисти в Горна Оряховица ръководителят на ПГ на ГЕРБ и ръководител на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов, представен от пресцентъра на партията. Той показа своята убеденост, че с цел да има по-голяма приемливост на пътя, би трябвало постоянно да се организират осведомителни акции както измежду децата, по този начин и измежду родителите. „ За да се понижат жертвите по пътищата, би трябвало да се промени манталитетът на водачите. Ако осведомителните акции обзет задоволителен брой възпитаници и до тях стигнат верните послания – откакто завършат образованието си и станат пълноправни водачи те ще бъдат по-толерантни и рационални “, означи Цветанов.

„ Не може при всеки случай на пътя да се вини страната. Каква виновност носим ние, в случай че родители дават фамилния си автомобил на своето 18-годишно дете, което неотдавна има брошура, и то провокира ПТП. Да не приказваме, че по закон младите водачи известно време би трябвало да сядат зад кормилото единствено с компаньон “, акцентира ръководителят на ПГ на ГЕРБ. Той бе безапелационен, че страната има отговорност да поддържа положително положение на пътната инфраструктура, да строи автомагистрали, да облекчава трафика както в градовете, по този начин и сред разнообразни обитаеми места. „ Впечатление прави, че българинът става много по-отговорен и търпелив на пътя откакто премине границата. В Западна Европа глобите са много съществени и там няма компромис. Неслучайно ние желаеме в този момент да има по-сериозен видеоконтрол и поредност от камери на даден път да регистрират междинната скорост на колите “, разяснява той. Според него ефикасните присъди при присъединяване в ПТП с жертви имат също предпазен резултат върху водачите.

Цветан Цветанов, който приказва пред медиите директно преди концерт против експанзията на пътя, оцени високо напъните на младежите от Сдружение „ G.O., Wake up! “ да бъде построен полигон за образование по пътна сигурност в Горна Оряховица и акцентира, че би трябвало да се търси опцията сходни планове да се финансират и от Фонд „ Пътна сигурност “. Той изясни, че до момента в който е бил вътрешен министър е направена законова смяна, с която е било регламентирано 50% от санкциите да отиват за осведомителни акции, целящи да допринесат за по-голямата приемливост на пътя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР