След като се разшири с 3,4 на сто през миналата

...
След като се разшири с 3,4 на сто през миналата
Коментари Харесай

ЕБВР повиши оценката си за растеж на икономиката на България за 2023 г.

След като се разшири с 3,4 на 100 през предходната година, стопанската система на България се охлажда на фона на по-слабото външно търсене и провокираното от инфлацията закъснение на потреблението. Това написа в най-новия отчет на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), отдаден на районните стопански вероятности.

Растежът на стопанската система на България за 2023 година се чака да бъде 1,6 на 100, защото резултатът от по-слабото ползване може да бъде обезщетен от по-голямото доверие на вложителите, което се приписва на сметката на новосформираното съдружно държавно управление, проправящо пътя към възстановяване на политическата непоклатимост, показват специалистите на Европейска банка за възстановяване и развитие. Догодина банката предвижда, че българската стопанска система ще се разшири с 2,6 на 100.
 
В югоизточния район на Европейския съюз се планува годишен стопански напредък с 2 на 100 през актуалната година, както и с 2,8 % през 2024 година, с което упованията за стопанската система на района надминават заложените за българската стопанска система цифри.

В съпоставяне с оценките на Европейска банка за възстановяване и развитие за стопанската система на България, направени напролет, в този момент прогнозите за 2023 година са усъвършенствани. Банката заяви през май, че растежът на българската стопанска система ще бъде 1,3 на 100 през актуалната година. Оценката за следващата година обаче в този момент е намалена с 0,3 процентни пункта.

През първото и второто тримесечие на 2023 година българският БВП (БВП) набъбна надлежно с 2,1 и 1,8 на 100 по отношение на същите тримесечия на предходната година, а годишният напредък на частното ползване се забави до 1,3 на 100 през април - юни т.г., сочат заключенията в отчета.

Същевременно българският експорт е записал спад с 0,8 % през второто тримесечие на годишна база, защото износът на първични материали и сила се е свил през първите месеци на 2023 година, откакто означи мощен напредък през 2022 година, написа Българска телеграфна агенция. 

Намалението на износа се дължи на стесняване на производството на въглища и нуклеарна електрическа енергия, както и на умерените равнища на пазарните цени, което прави българската електрическа енергия по-малко конкурентоспособна, сигнализират от Европейска банка за възстановяване и развитие.

Спадът на износа се е отразил неподходящо и на индустрията, която е намалила продукцията си през март 2023 година Ефектът от свиването на износа върху българския Брутният вътрешен продукт е бил обезщетен от понижение на вноса с 6,7 на 100 през второто тримесечие на годишна основа.
 
Като позитивно развиване банката регистрира, че задграничните вложения в страната ни са напът да се възстановят след три години, в които не се представяха добре.

Независимо от плануваната фискална консолидация и по-ниските държавни разноски, фондовете на Европейския съюз биха могли в допълнение да поддържат вложенията.

За 2024 година в отчета се предвижда, че българският стопански напредък ще се ускори до 2,6 на 100, тласнат нагоре от отслабването на инфлацията, ускоряването на усвояването на евросредства и по-силното външно търсене.

Основните опасности пред тази прогноза са възможен нов потрес в цените на силата и продължителна уязвимост в основни търговски сътрудници за България. Политическите опасности също остават високи, предизвестяват специалистите.
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР