След като се приспаднат разходите за наем, над 1,1 милиона

...
След като се приспаднат разходите за наем, над 1,1 милиона
Коментари Харесай

Над два милиона души в Германия едва си плащат наема


След като се приспаднат разноските за наем, над 1,1 милиона семейства в Германия остават под линията на бедността. Това демонстрира проучване на Хумболтовия университет, финансирано от фондация " Ханс Бьоклер ". 13 % от семействата в огромните немски градове, които живеят чартърен, са в тежко икономическо състояние.

Засегнати общо са към 2,1 милиона души, а най-тежко е ситуацията на самотните родители. Всеки четвърти, който отглежда детето си самичък, остава под екзистенцминимума.

Задълбочаване на обществената неправда

Условията на живот са освен израз, само че и фактор за обществената неправда в нашите градове. Съществуващата така и така поляризация на приходите единствено се ускорява от разноските за наем ", споделят учените от " Хумболт ".

От тяхното проучване излиза наяве, че преди приспадането на наема и на режийните разноски, чистият приход на богатите семейства е с 4,4 пъти по-висок от месечния чист приход на бедните. След заплащането на наема и на спомагателните разноски по жилището този коефициент нараства до 6,7.

Жилището чартърен - фактор за беднотия

По-бедните семейства би трябвало да отделят доста по-голяма част от приходите си за наем, въпреки да разполагат със доста по-малко жилищна повърхност, и то в по-нискокачествени жилища. Съгласно изследването, всяко второ домакинство, което живее в жилище чартърен (49,2 процента), харчи повече от 30 на 100 от чистата си заплата за наем и режийни разноски. " Обитаването на жилище може да ви направи небогати ", заключават откривателите. Що се отнася до семействата, които живеят на прага на бедността, 92 % харчат повече от 30 на 100 от чистия си приход за наем, а 39 % - даже повече от половината.

Двойките с дребни деца имат минимум жилищно пространство

Наемателите с ниски приходи - т.е. тези, които разполагат с най-много 60 % от междинния приход на семействата в огромните немски градове - населяват жилища със междинна повърхност от 38 квадратни метра на човек, в това число кухните и баните, разграничени поравно сред другите членове на семейството.

В семействата с високи приходи, които живеят чартърен, жилищната повърхност на човек е 51 квадратни метра. Не е изненадващо, че двойките с деца имат минимум жилищно пространство на член на семейството - 27 квадратни метра. Следват самотните родители (33 кв. м), двойките без деца (40 кв. м) и необвързаните (56 кв. м).

Източник: Дойче веле
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР