След като се преразпределиха в Беларус след неуспешния преврат на

...
След като се преразпределиха в Беларус след неуспешния преврат на
Коментари Харесай

Може ли „Вагнер“ наистина да нахлуе в Полша и да предизвика Трета световна война?

След като се преразпределиха в Беларус след несполучливия прелом на Евгений Пригожин, съдружниците на Путин в този момент се хвалят, че наемниците нямат самообладание да атакуван Полша.
 
Армията на Варшава надалеч превъзхожда числено „ Вагнер “, тъй че заканите за поход към полската столица или огромна военна база значително са отхвърлени, само че по-тревожната концепция е, че те биха могли да нападат тясна линия земя, известна като Сувалкската бездна.
 
Дори една дребна офанзива в региона - притиснат сред Полша, Литва и Калининград - може да аргументи големи проблеми на НАТО и евентуално да докара до Трета международна война.
 
Тук MailOnline ви споделя всичко, което би трябвало да знаете за най-новата опасност на „ Вагнер “.
 
Какво съставлява проломът Сувалки?
 
Сувалкският пролом - от време на време именуван Сувалкският кулоар - е необятна 40 благи линия територия по продължение на полско-литовската граница, която е кръстена на най-големия град в района.
 
Полша и Литва са се борили за надзор над района и преди, само че през днешния ден той е част от Полша и е единствената сухопътна граница сред континентална Европа и балтийските страни.
 
Въпреки стратегическото си значение, регионът е далечен, единствено с една железопътна линия и две основни автомагистрали, едната от които е еднолентова, пресичаща през него.
 
До огромна степен се състои от хълмисти хълмове, покрити със земеделска земя, рядка гориста околност и няколко дребни села.
 
Това значи, че регионът е мъчнопроходим за всяка войска, която към този момент не е основана там, и също толкоз сложен за отбрана, с малко естествено прикритие или задушни точки.
 
Защо Русия ще го нападна?
 
Балтийските страни от дълго време се възприемат като ахилесовата пета на НАТО - районът, който би било най-лесно за Путин да нападна и най-трудно за алианса да отбрани.
 
Страховете от навлизане в Балтийско море се усилиха от началото на войната в Украйна и в случай че Путин се опита да го направи, блокирането на Сувалкския пролом евентуално ще бъде първата му стъпка.
 
Въпреки че хиляди бойци на НАТО, в това число бойци на Обединеното кралство, сега са ситуирани в балтийските страни, те са предопределени единствено като „ свързваща “ мощ.
 
Тяхната роля е да задържат всяка нахлуваща мощ, до момента в който главната войска на НАТО може да дойде.
 
Следователно триумфът на Русия в Балтика зависи от гарантирането, че армията в никакъв случай не идва - или идва прекомерно късно, с цел да има значение.
 
Прерязването на пролома Сувалки прави доста по-трудно приемането на подкрепления от Полша и Германия - където са най-големите бази на НАТО - в балтийските страни.
 
Обратно, това прави доста по-лесно напредването на съветските подкрепления, като основава сухопътен мост сред Беларус и Калининград – мощно милитаризираната земя на Путин в Балтийско море.
 
Москва знае това и се счита, че по време на военните игри на Запад през 2021 година е репетирала затварянето на пропастта Сувалки дружно с беларуските сили.
 
Проломът Сувалки би била толкоз значим за всяка съветска офанзива против Балтика, че заспалият недодялан район е наименуван „ най-опасното място на Земята “.
 
„ Вагнер “ сериозна опасност ли е?
 
Въпреки че възможностите за офанзива на Вагнер в района са ниски, това е механически допустимо - и е точният тип опасност, за която специалистите предизвестяват от години.
 
Украйна счита, че към 5000 бойци на Вагнер сега са ситуирани в Беларус и значително са лишени от тежките си оръжия и танкове от Русия.
 
Те са доста превъзхождани от полските, литовските и силите на НАТО, които наброяват повече от 150 000 души с танкове, тежка артилерия, щурмови самолети и военни кораби.
 
Следователно атакуването и задържането на пропастта на Сувалки би било съвсем невероятно.
 
Но както допусна Бен Ходжис, някогашен пълководец на НАТО в Европа, още през 2018 година, това не е безусловно задачата.
 
Вместо да нападна и окупира празнината, генерал-лейтенант Ходжис предизвести, че Русия може да разположи „ въоръжени наемници “ като „ Вагнер “ за осъществяване на „ лимитирани или краткотрайни нахлувания “.
 
Ако Вагнер започнеше да води престрелки в региона - сходно на партизаните, които се бият в Белгородския район на Русия - тогава това ще направи границата доста по-трудна за потребление.
 
Повредата на автомагистралите или железопътната линия може да има същия резултат като цялостното затваряне на границата, даже в случай че Вагнер не е окупирал никаква територия.
 
Второ, при положение на конфликти Полша евентуално ще се позове на член 5 и ще изиска всички съдружници от НАТО да отговорят, което други източноевропейски страни съвсем несъмнено биха подкрепили.
 
Но западните съдружници, изключително Франция и Германия, може да не са склонни поради капацитета за възмездие от страна на Русия и обстоятелството, че всички сили на „ Вагнер “ евентуално ще бъдат дребни.
 
Това рискува да подкопае единството на НАТО, което към този момент се раздразни сред Изтока и Запада поради Украйна, и би укрепило позициите на Русия в Европа.
 
Трето, офанзива на „ Вагнер “ би повдигнала въпроси по какъв начин да се отговори.
 
Путин призна, че съветската страна е финансирала групата, само че в този момент твърди, че ги е отрязала и съвсем несъмнено ще отхвърли отговорност за дейностите им в бъдеще.
 
Въпреки че „ Вагнер “ е основан в Беларус, не се счита, че Лукашенко има никакво въздействие върху това по какъв начин и къде работи групата и евентуално също ще се дистанцира.
 
Следователно НАТО рискува да наподобява като агресор, в случай че отговори, като удари Русия или Беларус, което и двете народи съвсем несъмнено ще употребяват за пропагандни цели
 
Но ще бъде мъчно да се отвърне на удара на „ Вагнер “, като в същото време се заобикаля всяка страна - изключително в случай че бойците работят като партизани, основани на тяхна територия.
 
И най-после, сходни конфликти могат да разрешат на Русия да употребява празнината като разменна монета.
 
Ако НАТО избере да отговори със мощ, Путин може да заплаши да ескалира под прикритието на отбрана на Калининград - където се счита, че разполага с нуклеарни оръжия.
 
Но той можеше също да предложи да „ посредничи “ и да приключи всяко навлизане на „ Вагнер “, при изискване че НАТО оказа помощ да окаже напън върху Украйна да подпише обилно спокойно съглашение.
 
Може ли да провокира Трета международна война?
 
С една дума: Да.
 
Всяко въоръжено навлизане на Вагнер в Полша или Литва - и двете са членки на НАТО - съвсем несъмнено ще провокира боен отговор.
 
Това може да не включва офанзива против Русия или Беларус като начало, само че обстановката елементарно може да ескалира до точката, в която да избухнат директни борби.
 
Джо Байдън по-рано разказа този сюжет като „ Трета международна война “.
 
Войските на Обединеното кралство евентуално ще бъдат на фронтовата линия на тази война, защото 800 от тях сега са в Естония - една от трите балтийски страни - и десетки други са ситуирани в Полша.
 
Въпреки че се чака НАТО да завоюва този спор, опустошенията и броят на жертвите евентуално ще бъдат равни на най-кървавите войни в историята.
 
Особено като се има поради, че и двете страни са въоръжени с хиляди нуклеарни бойни глави.
 
Отварянето на втори фронт против НАТО, до момента в който войната в Украйна продължава, наподобява малко евентуален ход за Путин, само че специалисти предизвестяват, че не може да бъде подценен.
 
Както Джон Р. Дени от мозъчния концерн на Атлантическия съвет предизвести предходната година: „ Някои смятаха, че е нелогично Путин да подреди пълномащабно навлизане в Украйна...
 
„ Западът не може да одобри, че Русия няма да направи ход против коридора Сувалки единствено тъй като наподобява абсурден. “
 

Превод: ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР