След като Русия призна едностранно на независимостта на двете сепаратистки

...
След като Русия призна едностранно на независимостта на двете сепаратистки
Коментари Харесай

Какъв е планът на Путин за Украйна

След като Русия призна едностранно на независимостта на двете сепаратистки републики в украинската област Донбас и съветският Съвет на федерацията даде позволение на президента Владимир Путин да изпрати армията на територията на други страни, наподобява, че се готви пълномащабна война с Украйна. Дали да чакаме това?

Разгласените от Съединени американски щати разследващи данни сочат, че съветската войска е обкръжила Украйна. От север, в Беларус, има над 30 хиляди съветски бойци. От юг, в Крим е ситуирана съвсем толкоз огромна мощ. Около 100 хиляди съветски бойци са в бойна подготвеност на източната украинска граница. А от запад, незнаен брой военни елементи се намират в проруската сепаратистка Приднестровска молдовска република.



Официално оповестената позиция на Русия е, че тя цели да приключи украинския „ геноцид” против популацията на Донецката и Луканската национални републики и за това изпраща „ миротворци”, които да възстановят мира в района.

На пръв взор в тази позиция няма опасност от огромна война с Украйна. Само че две трети от териториите на Донецката и Луганската области се намират под украински надзор. Там е ситуирана и огромна част от армията на Украйна.



Няма доказателства за изказванията, че украинските управляващи извършават „ геноцид” против локалното население. До огромна степен бойните дейности през последните години са лимитирани по границите на следените от проруските сепаратисти територии, с провокации и от двете страни, само че със относително малко цивилни жертви.

Британското държавно управление разгласи, че Путин цели да смъкна държавното управление в Киев и да го размени с комфортен на Русия кабинет. Тази цел наподобява разумна, само че показаните доказателства за съществуването на сходен проект бяха неубедителни. Те включваха показанията на хора, посочени, че имат връзки в съветските управляващи, само че от години живеещи отвън Русия.



Опасения поражда и карта, показана от съветските медии, откакто Путин разгласи признаването на сепаратистките републики в Украйна. На нея е показана украинската територия до 1654 година Тя включва относително дребен район в днешна централна Украйна. Всички останали елементи от страната са оповестени за „ подаръци” от Русия.

Според болшинството западни военни специалисти разполагането на толкоз огромна съветска войска край Украйна е прекомерно скъпо начинание, с цел да остане в границите на политическия напън. Видно е, че Русия е подготвила инвазия на територията на Украйна.



В същото време пълномащабна война за окупирането на цялата украинска територия, макар че е допустима, не наподобява доста евентуална. Причината е, че цената на реализирането на сходен проект, както в пари, по този начин и в човешки животи би била доста висока. А поддържането на окупацията по-късно би трансформирало Украйна във втори Афганистан за Русия, тъй като Съединени американски щати и Англия ще финансират и поддържат украинската опозиция.

Много по-вероятно е Путин да цели налагане на властта си с еволюционен напън. Цената на такава дълготрайна интервенция ще бъде обезщетена от повишаването на енергийните първични материали поради неустойчивостта в Украйна и несигурността за съветските проекти.



Над една трета от брутния вътрешен артикул на Русия се образува от петрола и природния газ. Покачването на цените на двете първични материали значи напредък на съветската стопанска система, без значение от наказания и военни разноски.

Ето за какво Путин ще има изгода от дълготрайна рецесия в Украйна, в която заканите от огромна война, спиране на доставките на съветския газ и петрол за Европа и покачването на световната неустановеност ще поддържат високи цените на енергийните първични материали и ще поддържат икономическия разцвет на Русия.

В същото време такова развиване ще направи на практика невероятно Украйна да бъде призната в НАТО и Европейския съюз.



Първата фаза от подобен проект би включвала огромна военна намеса, която обаче ще е лимитирана до Донецка и Луганска области. Руските войски в Беларус, Крим и Приднестровието ще имат сдържаща роля, защото ще принудят Украйна да отдели боен запас за отбрана от тях. Това ще ограничи опциите на украинската войска да се опълчи на съветско нахлуване в Донбас.

След това Русия ще употребява възможна победа с цел да сътвори политически безпорядък в Украйна, като в това време ще ограничи военното си наличие към украинските граници, намалявайки цената, само че поддържайки опасността от огромна инвазия.



Официалната позиция на Москва ще е, че е осъществила „ миротворческа” задача в Донбас. Крайният резултат ще е сходен на този от 2014 година Западът ще наложи нови наказания на Русия, само че при по-високи цени на нефта на газа и засилваща се поддръжка от Китай за съветската стопанска система.

Дали това е проектът на Путин е мъчно да се каже, само че този път наподобява ще му донесе най-големи облаги, при най-малки опасности.

At least for the news channels it’s starting to feel like 2014
— Andrew Roth (@Andrew__Roth)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР