След като румънският президент Клаус Йоханис обяви, че ще включи

...
След като румънският президент Клаус Йоханис обяви, че ще включи
Коментари Харесай

След отказа за Шенген Румъния икономически бойкотира Австрия - ето как

След като румънският президент Клаус Йоханис разгласи, че ще включи разширението на Шенген в дневния ред на Европейския съвет в края на тази седмица, евродепутатите от Румъния и България упорстват Европейската комисия да предяви иск против Австрия пред Съда на Европейски Съюз за нарушение на " принцип на лоялно съдействие ", оповестява G4media.ro.

Припомняме, че министърът на вътрешните работи на Австрия блокира кандидатурата на двете страни да станат членки на Шенгенското пространство с претекста, че страната му " би трябвало първо да уреди обстановката с незаконната миграция " - обстановка, която няма нищо общо с Румъния, има по-скоро с Хърватия, която Австрия позволи като член на Шенген, написа Romania Insider.

Румънският отговор

Националната компания за ръководство на пътната инфраструктура (CNAIR) и други компании, подчинени на Министерството на превоза на северната ни съседка, оповестиха желанието си да реалокират сметките си от австрийски банки, оповестяват локалните медии, цитирайки министъра на превоза Сорин Гриндеану. По думите му, процесът няма да е бърз, само че фирмите със сметки в австрийски банки са упорити и безапелационни в постигането на задачата си.
 Хърватия получи
Хърватия получи " зелена светлина " от Европарламента за присъединение към Шенген

Окончателно решение ще бъде взето от Съвета на Европейски Съюз

" Националната компания за ръководство на пътната инфраструктура разгласи несъмнено желание да го направи и аз знам, че ще го направи. И не е единствено тя, оповестиха ми, че други компании под юрисдикцията на Министерството на превоза, без значение дали става дума за пристанището в Констанца, дали става дума за летището в Букурещ и всички останали, също имат сходни планове, тъй като са намерили по-добри условия в други (румънски) банки ", акцентира Гриндеану.

Как се стигна до тук?

През последните дни доста локални компании оповестиха желанието си да реалокират сметките си от австрийски банки, откакто Австрия блокира присъединението на Румъния и България към влизане в Шенген на фона на мнението на Европейска комисия, че двете страни " от дълго време са подготвени и дават отговор на всички условия за влизане ".

В момента в северната ни съседка се води разговор за протест на австрийските бензиностанции. Инициатор е една от най-големите организации за товарни транспорти в Румъния, основана в Арад, оповестяват румънските медии.

" Решението към момента не е взето на публично равнище, само че ви убеждавам, че 90 на 100 от нашите водачи към този момент са спрели да зареждат гориво на австрийските бензиностанции. С камионите, които имаме в Европейския съюз, ние зареждаме хиляди литри дизел в Австрия, само че в този момент имаме опция, тъй като италианците понижиха цената с 15 евроцента за литър ", споделя Дорин Поп, който е притежател на компания за транспортни артикули от Арад и заместник-председател на APTE 2002. Т

Компанията най-голямата организация на товарни транспорти в западната част на Румъния и включва към 2200 компании в региона, които имат над 15 000 камиона.

Към момента България не е подхванала никакви дейности против Нидерландия и Австрия, които блокираха страната ни за влизане в пространството на Шенген.
 Fitch: Рискът България да одобри еврото чак след 2025 година пораства
Fitch предвижда по кое време е най-вероятно да приемем еврото

Кредитната организация чака едвам 1.4% растеж на стопанската система ни следващата година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР