След като присъства на победата на френския отбор срещу Мароко

...
След като присъства на победата на френския отбор срещу Мароко
Коментари Харесай

Колко струват пътуванията на Макрон до Катар

След като участва на успеха на френския тим против Мароко на 14 декември, френският държавен глава се върна в Катар за финала на 18 декември. Жест, който надалеч не остава без последици за планетата и за обществените финанси, както разкрива " Le Point ", който пресметна разноските.

Аржентинският президент Алберто Фернандес реши да не пътува до Катар за финала на Световното състезание по футбол. Решение, учредено не на възможна липса на интерес към националния спорт, а на поверие. Отсъствайки от последните пет мача на Аржентина, които приключиха с победи, президентът избра да се лиши от това наслаждение от боязън да не донесе неприятен шанс на аржентинските играчи. Решение, за което той безспорно не съжалява сега и което също по този начин разреши на Аржентина да направи някои икономии.

От друга страна, Еманюел Макрон искаше да поддържа Les Bleus (сините бел.ред) в невероятното им пътешестване и не пестеше средства за разноски. В броя от 18 декември на " Le Point "  са изчислени сумите, свързани с пътуванията на президента до Катар, и те са много зашеметяващи. Защото президентът е подходил към нещата с огромен жанр. Когато обичаш, не броиш...

Вестникът открива, че двете пътувания на Еманюел Макрон до Катар, с цел да участва на полуфинала против Мароко и на финала против Аржентина, са коствали на данъкоплатците към 501 000 евро, или 31 години минимална работна заплата. Тази сума е изчислена въз основа на разноските за час полет, предоставени от Сметната палата и Елисейския замък, както и въз основа на данните за пътуванията на двата президентски самолета - A330 и Falcon 7X.

В изчислението на разноските седмичникът не е взел поради инфлацията от последните години и нарастването на цената на петрола, и се основава на последните данни, предоставени през 2019 година от Елисейския замък (22 482 евро на час полет на A330). Цената на полетите на Falcon 7X се прави оценка на 5500 евро на летателен час. Вестникът разкрива също, че вторият Falcon X на президентството също е бил в Катар от 16 декември, само че не можа да научи " сигурно " на кой определен представител на републиката може да се " припише този разход ", написа БГНЕС. 

А във връзка с екологията резултатите от тези обиколки надали са по-задоволителни. Оценката на " Le Point " за въглеродните излъчвания на президентските пътувания, отдадени на Световната купа, възлиза на 480 тона CO2 еквивалент, или 53 години от въглеродния отпечатък на междинния французин. Седмичното списание изважда престоя в Египет и Йордания за държавни задачи на връщане от Доха след финала. Ако ги съберем, сметката възлиза на 812 000 евро и 725 тона еквивалент на CO2.

Това е леке върху документите в миг, когато президентът реши да пропусне COP15 за запазване на биологичното многообразие, която приключва в Монреал. По време на интернационалната конференция една неправителствена организация подсети на френския държавен глава, че е трябвало " да бъде в Монреал, а не в Катар ". За неприятен шанс на планетата и обществените финанси, тази седмица Еманюел Макрон имаше очи единствено за сините...
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР