След като през последните години компанията Robinhood успя да наруши

...
Коментари Харесай

Robinhood разбива монопола на големите финансови играчи при първичните предлагания

След като през последните години компанията Robinhood съумя да наруши съня на огромните банки и финансови медиатори на Уолстрийт, позволявайки на дребните вложители да търгуват непосредствено с дребни суми и без комисиони на тържищата, в този момент платформата е на път да влезе в още една ниша, обичайно непокътната за старите финансови акули. Robinhood разгласи, че ще разреши на дребните вложители да вземат участие непосредствено в първоначални обществени предлагания (IPO).

IPO Access, както се споделя новата услуга, към този момент дава опция на всеки вложител да купува скъпи бумаги на компании на цената на IPO, преди акциите да стартират да се търгуват на обществени тържища. Големият ще е със самото първично предложение на акции на Robinhood - нейните акции ще се търгуват на борсата NASDAQ от четвъртък, а до през днешния ден сряда се набира офертите на вложителите, като една трета е планувана за клиенти на компанията, т.е. нейните консуматори.

" С IPO Access към този момент можете да участвате в идни IPO-та без минимални условия за вложения ", разгласи неотдавна Robinhood в обява на блога на компанията - Under The Hood. Платформата не е налична от България, само че всеки с американска банкова сметка може да търгува през нея. Единият от нейните създатели - Влад Тенев, е с български корени.
Всеки получава IPO достъп
В предишното достъп до IPO сегмента имаха основно огромните вложители - механически дребните също могат да вземат участие, само че високите размери и конкуренцията ги оставяше отвън играта. Да не приказваме за страни отвън Съединени американски щати, откъдето на процедура присъединяване в IPO е съвсем невероятно. Преди години имаше висок интерес на вложители от България към първичното предложение на Фейсбук, само че никой не съумя да се класира по горните аргументи. Целта на Robinhood е процесът да се демократизира и да бъде наличен за дребните вложители на същите условия, които получават и финансовите институции. Компанията промени и метода на представянето си пред вложителите (Roud show). Тя го организира онлайн в събота, като достъп имаха всички вложители. Обикновено тези срещи с огромните фондове се вършат през седмицата и са със строго стеснен достъп.
Как ще става надпреварата
Символично или не, само че първото същинско обществено предложение стана с акциите на Robinhood, като в началото оценката на акциите на брокера беше сред 38 и 42 $, с което пазарната капитализация на компанията възлиза на към 35 милиарда Една трета от акциите с избрани за клиенти с сметки в платформата, които към края на март са 18 млн.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР