Хедж фондовете са свикнали да бъдат звездните играчи в най-агресивния

...
Хедж фондовете са свикнали да бъдат звездните играчи в най-агресивния
Коментари Харесай

Инвеститорите в проблемни дългове се готвят да се нападнат

Хедж фондовете са привикнали да бъдат звездните играчи в най-агресивния спорт на корпоративна Америка - финансовите усложнения. Те търсят стойност в пасивите на закъсалите компании, като постоянно се надяват да вземат участие в преструктурирането на балансите на компанията. И след десетилетие на неприятно олекотени финансови условия вълнението в промишлеността нараства. Токсичен коктейл от повишаващи се лихвени проценти, забавящ се напредък и висока инфлация към този момент основава сложни благоприятни условия. Емитирането на дългови принадлежности с висока рентабилност пресъхна и за фирмите е все по-трудно да рефинансират отговорностите си или да набират свежи средства. През юли размерът на проблематичния дълг, който включва облигации с рентабилност над 10 процентни пункта над щатските ДЦК и заеми, търгувани с огромни отстъпки, надвиши 240 милиарда $, съвсем три пъти повече, в сравнение с при започване на май.

Инвеститорите в проблематични задължения са чакали дълго време за условия като тези. Техният метод се заражда след взрива на финансирането с ливъридж през 80-те години на предишния век, само че узрява по време на световната финансова рецесия от 2007 - 2009 година, когато номиналната стойност на дълга в усложнение и несъблюдение доближава 3.6 трлн. $ (Lehman Brothers, някогашна капиталова банка, способства с над 600 милиарда $ от тях). От 2011 година насам фондовете са събрали към 500 милиарда $ в очакване на нови бедствия, само че са имали малко благоприятни условия да ги похарчат. Десетилетие на ниски лихвени проценти направи вземането на заеми елементарно и проблемите необичайност. Дори пандемията от ковид-19 се оказа лъжлива вяра, защото вратата към ликвидността беше отворена от солидни тласъци от централната банка.
Не всичко върви по проект
Въпреки че в този момент надвисват облаци над кредитните пазари, не всичко върви по проект за вложителите в проблематични задължения. Те би трябвало да се приспособят към нов баланс на силите сред кредитори и кредитополучатели. Кредитирането на рискови компании през последното десетилетие беше освен голямо, само че и разхлабено. Договорите за поддръжка, финансовите задължения, които кредиторите могат да употребяват като " пръчка ", с цел да принудят преструктуриране, съвсем изчезнаха. В композиция с ниски лихвени заплащания неналичието им значи, че ще отнеме повече време на кредиторите да накарат фирмите да се причислят към тях на масата за договаряния. Тоест, в случай че вложителите с проблематични задължения могат да купят дълга първи. Днес документите за заеми с ливъридж нормално включва черен лист, с цел да се предотврати покупката на профилирани фондове.
Реклама
Веднъж на масата за договаряния се появява самоуверен конкурент. Една наклонност по-специално докара до завъртане на потайния, обединен свят на вложение в проблематични задължения: нападателни първоначални транзакции, които включват покоряване на обезпечени кредитори. В един вид компанията кредитор трансферира поръчителство върху своите съществуващи заеми на дъщерно сдружение, свободно от правата на кредиторите. Това разрешава на компанията да употребява наново обезпечението за набиране на нов дълг, като на процедура избутва първичните кредитори надолу, в случай че се стигне до делене на активи. След като трансферира скъпата си интелектуална благосъстоятелност по този метод, J.Crew, американската марка за облекла, се трансформира в глагол. Оттогава кредиторите на компании, в това число компанията за разкрасяващи артикули Revlon, веригата хотели и казина Golden Nugget и туристическата компания Travelport, всички се назовават " J.Crewed ".

Друга нова тактичност включва компания, която работи с група свои кредитори, насърчавайки ги да вземат участие в това, което злокобно се назовава " принуждение сред кредиторите ". При един тип " по-висока " транзакция компания убеждава болшинството от своите кредитори да трансформират документите по заема, с цел да й разрешат да поеме по-старши задължения. Кредиторите, които дават единодушието си, са обилно възнаградени, постоянно посредством присъединяване в това ново нарастване, наблюдавайки по какъв начин целта (и стойността) на дълга на техните конкурентни кредитори понижава. С други думи, фирмите, вземащи заеми, заплащат на Петър, като му разрешават да вземе пари от Пол.

През март съд в Ню Йорк заключи, че една маневра, подхваната през 2020 година от Serta Simmons Bedding, производител на матраци, може да е нарушила кредитното съглашение на компанията. Правните провокации против сходни транзакции не престават, а заемите от ден на ден включват по-строги формулировки за попречване на тези покупко-продажби. Но до момента в който по-високите транзакции (и други сходни ходове) се оспорват, те надалеч не са победени.
Нови провокации
Инвеститорите в проблематични задължения не би трябвало да се изненадват от тези нови провокации. Защото историята на евтиния ливъридж през последното десетилетие е и тази на частния капитал, който похарчи 850 милиарда $ за изкупуване с ливъридж единствено през 2021 година Скорошно изследване на Винсънт Букола от Университета на Пенсилвания изяснява възхода и хвърля светлина върху тактиките на частния капитал. Според неговия разбор 18 от 19 първоначални транзакции, подхванати досега, са включвали спонсор с частен капитал. Ръководителите на частни капитали с персонални благосъстояния, заложени на карта, и олимпийски потенциал за правна гимнастика се оказват доста по-противнически настроени от мудните екипи за корпоративно ръководство от предишното.
Реклама
По този метод най-усъвършенстваните оператори на Уолстрийт от ден на ден оформят тактиката както на заемодателя, по този начин и на кредитополучателя, предоставяйки ярка илюстрация на триумфа на финансите над действителната стопанска система. След десетилетие на разхлабено кредитиране и изкупуване увеличението на корпоративните усложнения към този момент е съвсем неизбежно. Ерозията на отбраната на кредиторите ще накара вложителите с проблематични задължения да чакат по-дълго, с цел да се възползват от този безпорядък. Когато стигнат до заседателната зала, очаквайте някои гладиаторски борби.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Германия постанова налог върху свръхпечалбите на енергийните компании 5 септември 2022, 11:55 Производителите на чипове лавират в спора сред Съединени американски щати и Китай 5 септември 2022, 06:35 Централните банки нямат планове да отпускат газта 2 септември 2022, 06:35 Първи сметки за бюджет " 2023 ": рекорден недостиг от над 11.3 милиарда лева 29 август 2022, 14:37 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР