След като през август наблюдавахме активизиране на предлагането на работа,

...
След като през август наблюдавахме активизиране на предлагането на работа,
Коментари Харесай

Обявите в търговията заемат една четвърт от предложенията за работа

След като през август наблюдавахме активизиране на предлагането на работа, през септември то се резервира съвсем на същото равнище.

Броят на обявите за работа в краят на септември е повишено с 1% или към 500 оферти повече. Имайки поради динамичността на пазар на труда в България, това е относително малко изменение и можем да считаме, че предлагането остава непроменено.

Според ежемесечният разбор на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger, на годишна база продължава да се следят по-малко оферти. Обявите са с 3600 по-малко (-7%) по отношение на м. септември 2022 година, като това се дължи главно на по-малкия им брой в бранш „ ИТ “.

С максимален растеж на предложенията са секторите „ Търговия и продажби “ (650 оферти повече, 6% ръст), „ Производство “ (210 оферти повече, 3% ръст), „ Счетоводство, одит, финанси “ (130 оферти повече, 7% ръст) и „ Административни и обслужващи действия “ (110 оферти повече, 2% ръст).

Броят на обявите остава неизменен в секторите „ Строителство “, „ Здравеопазване и фармация “, „ Маркетинг и реклама “ и „ ИТ “.

Спад следим в секторите „ Логистика и превоз “ (80 оферти по-малко, 2% спад) и „ Хотелиерство и ресторантьорство “ (150 оферти по-малко, 2% спад).

Според анализът на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger, секторът „ Търговия и продажби “ към този момент заема 1/4 от предложенията за работа в страната. Той резервира първото място с дял от 25%, следван от секторите „ Производство “ (17%) и „ Хотелиерство и ресторантьорство “ (15%).

Дяловото систематизиране при останалите браншове също е непроменено по отношение на предходния месец: „ Логистика и превоз “ (11%), „ Административни и обслужващи действия “ (10%),  „ ИТ “ (8%)  „ Строителство “ (6%), „ Здравеопазване и фармация “ (4,8%), „ Счетоводство, одит, финанси “ (4,6%),  „ Маркетинг и реклама “ (3%) и „ Изкуство “ (1%).

Броят на предложенията за работа от у дома и/или отдалечена работа също остава неизменен по отношение на м. август. Макар че тук се следи спад от 2%, този вид оферти са едва  50 по-малко по отношение на предходния месец, като общият им брой е 3550. Като дял те образуват 9% от всички разгласи.

Разпределението на този вид оферти по браншове също остава непроменено: 56% в секторa „ ИТ “, следвани от „ Административни и обслужващи действия “ (17%), секторите на аутсорсинг (BPO) промишлеността (16%) и „ Търговия и продажби “ (6%).

Общият брой на обявите във водещите регионални градове е повишен с 3%.  Не във всеки от тях, обаче, се следи растеж.  Динамиката е, както следва: София (6%), Пловдив (7%), Варна (-9%), Бургас (-4%), Русе (-1%) и Стара Загора (3%).

Като дялово систематизиране в гр. София обявите са 44%, а в останалите градове са: Пловдив (11%), Варна (8%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР