След като преодоляхме зимата, за нас беше много по-лесно да

...
След като преодоляхме зимата, за нас беше много по-лесно да
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Цените на стоките ще се успокоят, инфлацията намалява

" След като преодоляхме зимата, за нас беше доста по-лесно да организираме изборите и да изчакаме ново постоянно държавно управление, само че не си затворихме очите за цените на храните като проблем на цялото общество ". Това заяви служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов по време на среща с родните производители.

Той уточни още, че инфлацията върви надолу и нейният пик е минал. В овладяването на цените на храните ще реализираме триумф, сигурен е министърът. От 5 дни работи сайтът на служебната власт за съпоставяне на цените на храните и обобщава цялата информация. Около 10 000 влизания има дневно, което е много висок интерес към него, удовлетворен е Стоянов, съгласно който има дълготраен спад на цените на храните.

Той счита, че в случай че задоволително търговски вериги се включат в уеб страницата, ще се виждат много по-ниски цени на храните. Стоянов подсети, че в най-скоро време ще стартират диалозите по правенето на Закон за таван на надценката, който да включва надценка на един или два продукта. Това ще даде опция на потребителите да имат по-голям избор откъм пазаруването на питателните артикули.

Работи и се по закон за търговия с храните. В момента е основана междуведомствена група и специалисти, които работят по законопроекта, като задачата е да се вземат най-хубавите европейски практики и да се предложи на депутатите от 49-то Народно заседание. Необходимо е да има подобен закон, тъй като има доста нерегламентирани действия сред търговци и производители, посочи министърът.

Никола Стоянов добави още, че хранително-вкусовата индустрия (ХВП) се развива стабилно през последните години, като има много сериозен капацитет. ХВП може да помогне за уравновесеното развиване на страната по райони с друга изгода на национално равнище.

ХВП има резистентен растеж с 36% растеж, който е рекорден резултат в последните години. Близо 70 000 души са заети в бранша, сподели още министърът.

Д-р Иван Шиков от Българска организация по сигурност на храните (БАБХ), увери, че направените проверки за цената и качеството на храната, не са периодически и единствено по съответни проблеми, а са непрекъснати. Ще има засилен надзор на вносните храни - яйца и агнешко месо от трети страни, закани се Шиков. Той добави, че с оглед да се успокоят потребителите, БАБХ ще предприеме спомагателни дейности, които без значение от документите за качеството и сигурността си, да успокоят потребителите.

БАБХ не открива огромни нарушавания и не толкоз постоянно, уточни Шиков.

Той бе безапелационен, че освен вносните храни и преди да стигнат на българската софра, минават изчерпателен и първокласен надзор във връзка с сигурността на храната. Не единствено вносните храни, само че и храните, които земеделците и животновъдите създават подлежат, се подлагат на изчерпателен и първокласен надзор. БАБХ няма да допусне занижаване на контрола без значение от това кой е производителят.

" БАБХ колкото и да е употребена като буфер и маша в избрани моменти за задачите на избрани субекти и обекти, постоянно инспекторите в организацията ще се стремим към безвредна и качествена храна непременно в името на потребителите ", даде да се разбере доктор Иван Шиков.

Председателят на КЗП Стоил Алипиев добави, че комисията е направила съвсем 950 инспекции, от които 720 нарушавания. 280 от тях ще бъдат прегледани като нелоялни търговски практики.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР