След като преди около седмица учени от БАН публикуваха ,

...
След като преди около седмица учени от БАН публикуваха ,
Коментари Харесай

И в БАН стигнаха до контраписмо след писмо с призив за оставка на властта

След като преди към седмица учени от Българска академия на науките разгласиха, с което желаеха оставката на властта и поддържаха митингите против Бойко Борисов и Иван Гешев, към този момент има ново писмо на техни сътрудници, също от Българска академия на науките, което де факто е позиция срещу първото писмо.
Сегашното писмо е подписано от проф. дн Симеон Съйнов и ст.н.с. доктор Георги Райчевски. Проф. Съйнов е асоцииран член на Института по механика на Българска академия на науките, а ст.н.с. доктор Райчевски - асоцииран член на Института по физикохимия.
Второто писмо застъпва тезата, че първото писмо е написано поради Българска социалистическа партия. " Този общоизвестен факт изпъква ясно при обществено декларираното желание да бъде върнато дарението на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, само че да не бъде даже упоменато дарението от депутатите и водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Впечатление през годините е правел и синхронът сред позициите на " Позитано " 20 и учените към проф. Лъчезар Аврамов, проф. Константин Хаджииванов, проф. Емануел Мутафов и проф. Росица Николова ", написа в писмото.
Друга теза е, че проф. Лъчезар Аврамов приказвал с президента Румен Радев за вероятно място в бъдещо служебно държавно управление и Радев му заречен такова, в случай че вдигне " научно въстание ".
" На трето място – прави съществено усещане, че учените, подкрепили отвореното писмо против държавното управление, са съсредоточени клъстерно главно в седем научни института и са насочени преди всичко към национално финансиране, заобикаляйки критериите на Хоризонт 2020. Това слага основателния въпрос дали политическата им акция не цели домогване до още по-големи финансови запаси, без оглед на полезността и практическия принос на плановете им към потребностите на обществото!? Остават основателни подозрения и за оказан административен напън за поддръжка на акцията?! ", написа в още в писмото.
 Българска академия на науките: Връщаме дарението на Пеевски Българска академия на науките: Връщаме дарението на Пеевски
Вече са 252-ма учените от Българската академия на науките, които упорстват за оставката на държавното управление и на основния прокурор, както...
Зададени са и съответни въпроси към управлението на Българска академия на науките:
- Застава ли управлението на Българска академия на науките зад политическите претенции в отвореното писмо, откакто заместник-председателят на Академията проф. Константин Хаджииванов и ръководителят на Общото заседание проф. Евелина Славчева са го подписали?
- Осъществен ли е кариерен шантаж над по-младите учени, подписали писмото, от страна на ръководителите на институти и проф. Хаджииванов?
- Заплашвани ли са с блокиране на кариерното им израстване сътрудници, отказали да се включат в политическата акция?
- Ще получат ли билет за кариерно израстване подкрепилите антиправителствената позиция?
 Най-големият риск е да се примирим Най-големият риск е да се примирим
Лятото на 2020 се оказа друго от всяко друго лято. Коронавирус вирусът промени живота ни радикално. Това лято донесе и политически и соци...
- Защо пенсионирани учени са задействани да вземат участие в тази политическа подписка? Дали някои от тях не получават към момента пари от Българска академия на науките за сметка на младите учени?
- Изхарчено ли е дарението от депутата Делян Пеевски, откакто беше оповестено, че ще теглят потребителски заем, с цел да го връщат? И в случай че „ да ", от кого и защо е изхарчено, и за какво не е върнато незабавно след приемането му?!
- Ще бъде ли върнато и дарението от депутатите от Българска социалистическа партия?
- Какво разграничава двете дарения?
- Облагодетелствали ли са се от двете дарения някои от подписалите антиправителственото писмо?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР