След като почти всички опоненти на Кремъл вече са в

...
След като почти всички опоненти на Кремъл вече са в
Коментари Харесай

Как се разчистват врагове под сянката на Кремъл

След като съвсем всички съперници на Кремъл към този момент са в пандиза или в заточение, а демократичните печатни издания и правозащитните групи са принудени да прекратят активността си, наподобява, че годините на репресии в Русия са постигнали задачата си, написа в разбор по тематиката Reuters.

През последните три седмици съветските служби за сигурност и съдилища минаха на още по-високи равнища в акцията за заличаване на хипотетични врагове, шпиони и предатели, добавя организацията.

Дръж врага близо (или зад решетките)

Задържането на репортера на WSJ Еван Гершкович на 29 март, е смразяващо предизвестие за дребното останали западни публицисти в Русия. За финален път Москва е задържала американски публицист за хипотетичен шпионаж през 1986 година, когато страната е под руско комунистическо ръководство.

В понеделник опозиционният политик Владимир Кара-Мурза беше вкаран в пандиза за държавна измяна и разпространяване на " погрешна информация " за войната на Русия в Украйна. Неговата 25-годишна присъда е три пъти по-дълга от всички досегашни присъди, наложени за изявление против съветската инвазия.

На идващия ден поддръжниците на Алексей Навални, най-изявеният критик на президента Владимир Путин, който излежава присъда от 11 години и половина за хипотетична машинация и пренебрежение към съда, оповестиха, че той е обичай от надзиратели и е изправен пред нови обвинявания, предвиждащи още пет години за възпрепятстване на затворническите управляващи.

Кремъл декларира, че няма право да въздейства върху решенията на съда и че лекуването на Навални е от компетенцията на затворническата работа.

От средата на март Народното събрание на Русия разшири още повече цензурата върху информацията за въоръжените сили и гласоподава за удължение на наказването за държавна измяна до пожизнен затвор вместо 20 години, както беше до момента.

Бащата на съветско момиченце, което нарисува антивоенна рисунка, беше наказан на две години затвор и арестуван в прилежаща Беларус, когато се опита да избяга.

Тази седмица различен опозиционен политик, Иля Яшин, загуби обжалването против присъда от 8 години и половина за разпространяване на " погрешна информация " за въоръжените сили.

" Налице е преход към същински тоталитарен режим. Това се забелязваше още преди година и половина, само че в този момент към този момент е в цялостен мащаб ", счита Николас Тензер, старши помощник в Центъра за разбор на европейската политика и персонален другар на Кара-Мурза.

Заповед за арест

Тенденцията се форсира след 17 март, когато Международният углавен съд упрекна Путин във военни закононарушения.

Макар че Русия отхвърли това обвиняване като юридически невалидно, защото не е член на Международния углавен съд, заповедта акцентира обстоятелството, че Путин няма път обратно - и затова няма какво да губи, когато става въпрос за връзките със Запада.

" Изглежда, че Путин в действителност не се интересува от това какво мисли Западът... Той просто желае да продължи с репресиите и войната си ", сподели Тензер в телефонно изявление.

Мария Альохина, член на феминистката пънк група Pussy Riot, която прекара близо две години в съветска наказателна колония поради митинги против Кремъл, дефинира отношението към Навални и Кара-Мурза като " чист садизъм " от страна на Путин и управляващите.

" Те са във война и я губят. И са гневни. Отмъщават си от изтощение, от боязън, от гняв, от комбинацията на всички тези неща. Не мисля, че в този смисъл те ще спрат ", сподели тя пред Reuters.

" Сигурно си мислите, че не може да бъде по-лошо, само че може ", добавя тя.

" Те го убиват "

Сред поддръжниците на Навални и Кара-Мурза - и двамата в неприятно здравословно положение, след опити за отравяне, царува боязън, че в този момент може да не преживеят дългите присъди в пандиза.

Миналата седмица съдружниците на Навални обявиха, че той е претърпял неочаквана загуба на тегло и остри болки в стомаха, което ги е предиздвикало да заподозрат нов опит за постепенно отравяне.

" Убиват Навални в пандиза ", сподели сътрудничката му Мария Певчих. Затворническата работа на Русия не отговори на молбата за коментар на Reuters.

Тензер съобщи, че гибелта на Кара-Мурза или Навални ще провокира отвращение и международни реакции, само че Путин e наясно, че Западът не може да направи нищо повече в отговор, защото към този момент е наложил талази от наказания на Москва и въоръжава нейния зложелател - Украйна.

Кремъл може да извлече краткосрочни изгоди от отношението си както към Гершкович, по този начин и към хвърлените в пандиза руснаци. Скорошният опит демонстрира, че американецът може да бъде сменен в границите на замяна на пандизчии, откакто делото му премине през съда, до момента в който случаите на Навални и Кара-Мурза служат за обезвреждане на най-известните врагове на Путин и възпират други да приказват намерено.

Но основаването на мощни знаци или даже мъченици за опозицията може да крие и по-дългосрочни опасности.

Позицията на Путин в този момент не е застрашена, само че в историята не липсват образци за някогашни политически пандизчии - от Вацлав Хавел в Чехословакия и Нелсън Мандела в Южна Африка до чилийката Мишел Бачелет - които заменят пандиза с президентския пост.

" Всеки диктаторски режим има вяра, че е несломим, само че все пак, в последна сметка пада ", съобщи брачната половинка на Кара-Мурза Евгения след произнасянето на присъдата в понеделник.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР