След като от няколко години се опитва да изгради бизнес

...
След като от няколко години се опитва да изгради бизнес
Коментари Харесай

Ник прекъсна следването си и създаде компания за милиони СНИМКИ

След като от няколко години се пробва да построи бизнес с детски играчки в Китай, начинаещият бизнесмен Ник Моубрей се снабдява с късметлийски пробив – интерес от страна на Walmart. Щатският колос в търговията на дребно желае да посети шоурума на Zuru в Хонконг.

Ник бързо се съгласява и дава обещание да изпрати адреса. След това всичко, което му остава, е да сътвори и провежда шоурум.

"На идващия ден към този момент бях във влака за Хонконг и чуках на разнообразни порти, " споделя пред BBC 34-годишният Моубрей.

Това е една история, която наблюдава първите дни на Zuru – компания, която е учредена от новозеландеца Моубрей и неговия брат Мат през 2003 година, до момента в който двамата се учат и правят нещата в придвижване.

Днес двамата, дружно с тяхната сестра Ана, управляват световна компания с 5 000 чиновници, която се чака да генерира 460 млн. $ продажби тази година. Успехът трансформира фамилията в едно от най-богатите в Нова Зеландия.

Всичко стартира, до момента в който двамата братя са още възпитаници. Мат основава играчка, наподобяваща балон с парещ въздух, направена от кенче от Coca-Cola и найлонова чанта, която по-късно двамата продават от врата на врата.

След това двамата младежи се захващат по-сериозно с това начинание и основават дребна фабрика в млечната плантация на родителите си в Нова Зеландия.

"Вместо да плащаме наем, трябваше да доим кравите и да пръскаме бурените с препарати, " споделя Ник.

По това време Ник учи право в университета и оказва помощ на родителите си. Мат пък прекъсвал образованието си, с цел да се концентрира напълно върху играчките. Нещата вървят някакси, до момента в който един ден братята не вземат ненадейно решение. Защо да не опитат шанса си в Китай?
На 18-годишна възраст Ник също прекъсва образованието си и малко по-късно двамата с 22-годишния тогава Мат летят за Хонконг. Те към този момент са "завързали някакви контакти по интернет ", само че другояче не разполагат с съоръжение, не приказват езика и не схващат изключително добре бизнеса.
"Бяхме доста наивни, нямахме концепция какво вършим, " споделя Ник.

С 20 000 $ заем от родителите си двамата купуват машина за леене на пластмаси под налягане и основават дребна фабрика в Гуанджоу. Така се ражда Zuru.



Следващите няколко години са безредни. Ник си спомня за редица инциденти, които разкриват тяхната липса на опит, като производството на артикули, копирани от интернет.

"Нарушавахме правата върху всякаква интелектуална благосъстоятелност. Не знаехме какво е интелектуална благосъстоятелност или патенти. "

Така им се постанова да изтеглят артикули, които да заменят с нови и със свежи хрумвания. Ник прекарва по цялостен нощ на телефона, разговаряйки с търговци на дребно от целия свят в търсене на клиенти.

Интересът на Walmart оказва помощ и той бързо съумява да образува "малък " шоурум в Хонконг. Това е всичко, което може да си разреши и то е надалеч от общоприетите шоурумове за играчки с огромни отворени пространства, които той след това схваща, че са от главно значение в тази промишленост.

Този шоурум също по този начин се трансформира в негов непълен дом, тъй като разпределя времето си сред Хонконг и континентален Китай.

"Разпъвах един матрак и спях под масата, " споделя Ник. "Миех се в публичните тоалетни. "

Zuru печели пари, само че продуктите "не бяха страхотни, " споделя Ник, а повторните поръчки са малко. Това обаче е задоволително, с цел да се генерират доходи и по този начин Ана се причислява към бизнеса през 2005 година

"Имаше един месец, в който бяхме на загуба и си припомням, че седяхме тримата и си казахме, че това в никакъв случай повече няма да се случи. "

Минават още пет години, преди една роботизирана риба да им донесе огромния пробив. Китайски откривател основава Robo Fish - електрическа пластмасова играчка, която се движи във водата, а Zuru я създава. Тя генерира 100 млн. $ годишни продажби.



"Тогава към този момент имахме сериозен артикул. Присъствахме при всички търговци на дребно по света, всички желаеха Robo Fish. Това ни даде цялата тази инерция. "

Нещата се форсират. Те наемат още хора в Китай и се научават по какъв начин да създават по-добри играчки, като откриват трендове и усъвършенстват дизайна.

Днес продуктите на компанията се продават в 120 страни. Zuru не разгласява данни за облагата си, само че съгласно Ник това е "една от най-печелившите компании за играчки в света ".

Проблемите с интелектуалната благосъстоятелност от ранните дни на компанията обаче към момента са тук и Zuru води правосъдна борба с Lego. Датският колос в областта на детските играчки твърди, че от Zuru са копирали дизайна на избрани артикули.

"Нашите артикули са изцяло разнообразни от тези на Lego, " споделя Ник. "Не сме копирали никакви техни артикули. Lego просто обичат да завеждат каузи, защото желаят да защитят монопола си. "

В днешно време Zuru има към 5 000 чиновници в офисите и заводите си. Централата й е в Хонконг, където 38-годишния Мат и 36-годишната Ана към момента живеят. Мат е основен изпълнителен шеф на Zuru, а Ана е основен действен шеф. Освен първичния заем от родителите си, те в никакъв случай не са получавали външно финансиране.

В момента Ник живее през множеството време в Оукланд, Нова Зеландия, и също по този начин прекарва част от времето си в струващото 21.4 млн. $ имение, което купуват с Мат и Ана през 2017 година То се намира на север от най-големия град в Нова Зеландия и преди време е благосъстоятелност на интернет бизнесмена Ким Дотком.

Семейството е измежду най-богатите в Нова Зеландия с персонално положение, оценено на 3 милиарда новозеландски $ (1.97 милиарда щатски долара).

Ник взема решение да се върне вкъщи през 2018 година, с цел да се бори с най-голямото си предизвикателство. От към 10 години той страда от заболяването на Крон - продължителен инфекциозен развой на стомашночревния тракт. Миналата година той се подлага на три интервенции за унищожаване на дебелото черво.

Това се оказва последна алтернатива, откакто боледува в продължение на десетилетие, през което губи силата си и отслабва с към 20 кг.

Поглеждайки обратно, Ник счита, че стресът към построяването на бизнеса е влошило болестта му.

"Бях толкоз болен, че заболяването стартира да нападна космените ми фоликули. Изгубих всичко - вежди, коса. Беше толкоз зле, че колкото да оцелявах. Трябваше да се подложа на интервенция. "

Тези интервенции дават стремежи резултат. "Невероятно е, усещам се още веднъж съвсем на 100% ", споделя той.

Това дава сила на Ник да стартира нови планове. Той основава Zuru Edge - компания, която се концентрира върху потребителски артикули, като бебешки пелени, храна за домашни любимци и артикули за коса.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР