След като от началото на годината бюджетът на държавата неизменно

...
След като от началото на годината бюджетът на държавата неизменно
Коментари Харесай

Бюджетният излишък започна да се топи

След като от началото на годината бюджетът на страната непроменяемо бележеше възходящ остатък, през август той стартира да се топи.

Това демонстрират предварителните оценки на финансовото министерство за салдото по консолидираната фискална стратегия (държавния бюджет дружно с бюджетите на общините), съгласно които единствено за август се чака недостиг от 190,4 млн. лева, само че за осемте месеца на годината финансите са на плюс с  1.533 млрд. лева  , което е 1,3 % от прогнозния Брутният вътрешен продукт.

В края на юли да вземем за пример, бюджетът бе с остатък от 1.726 милиарда лева (1.5% от БВП) - с съвсем 100 млн. лева повече.

Заради COVID-пандемията през април главният финансов закон на страната бе обновен и по проект би трябвало да завърши годината с 3.5 милиарда лева дефицит (2.9% от БВП).

Към края на август  в бюджета са влезнали   28.787 млрд. лева.  Съпоставени със същия интервал на 2019 година данъчните и неданъчните приходи се свиват с 949,8 млн. лева " Забавянето е при всички съществени типове налози от въведените ограничавания в България и света по отношение на битката с разпространяването на COVID-19 ", прецизират от финансовото министерство. Нарастват обаче постъпленията от помощи по линия на еврофондовете - нарастването е с 430,9 млн. лв..

Разходите към август 2020 г. са в размер на 27.253   млрд. лв.  За сравнение към август 2019 година те са били в размер на 28.193 милиарда лв.. Нарастване по отношение на същия интервал на миналата година се регистрира главно при обществените и здравноосигурителните заплащания и разходите за личен състав.

По-подробни данни за данъчните приходи има към края на юли. 

Приходите от ДДС са в размер на 6.049 млрд. лева, което е понижение с 414,2 млн. лева (6,4 %) по отношение на юли 2019 година Основна причина за спада е понижената стопанска интензивност и влошените макроикономически индикатори за ползване, импорт, експорт, вследствие от въведените ограничаващи ограничения против разпространяването на COVID-19, както и спада на цената на суровия нефт, курса на щатския $, показват от финансовото министерство. 

Тези фактори се отразяват главно при постъпленията от Данък добавена стойност от импорт, докато от Данък добавена стойност при покупко-продажби в страната към края на юли постъпленията са на стойност 4.044,3 милиарда лева и нарастват със 107,0 млн. лева (2,7 %) по отношение на същия интервал на миналата година. От 1 юли бе понижена ставката на Данък добавена стойност от 20 на 9% за ресторантьорските и кетъринг услугите, книгите и бебешките храни и пелени. В подмяна на това сдруженията на ресторантьорите дадоха обещание да извадят на ярко оборотите в бранша.

Приходите от акцизи също понижават - те са в размер на 3 010,8 млн. лева, което съпоставено със същия интервал на 2019 година е с 141,1 млн. лева (4,5 %) по-малко.

Приходите от корпоративни налози към юли 2020 година са в размер на 1 320,4 млн. лева Спрямо първите седем месеца на миналата година се отбелязва понижение със 171,8 млн. лева (11,5 %). Забавяне при постъпленията в тази група налози се регистрира главно при корпоративния налог от нефинансови предприятия, които понижават с 13,3 % на годишна база. 

От данъци върху приходите на физически лица към края на юли са събрани 2.474 млрд. лева Тези доходи са с 81,0 млн. лева повече (3,4 %), от предходната година. " След въвеждането на изключителното положение и след това на изключителната епидемиологична конюнктура, въздействие върху приходите от ДДФЛ започнаха да оказват подхванатите ограничения от държавното управление в отговор на разрастването на епидемията от COVID19. Наложените по-строги карантинни и ограничаващи ограничения въпреки това се отразиха отрицателно върху постъпленията от ДДФЛ, заради понижен размер или прекратяване на работата на предприятия в някои от икономическите браншове, в това число и заради понижаване на главните и спомагателни трудови хонорари на работещите в избрани стопански действия. Този отрицателен резултат бе от елементи обезщетен от подхванатите ограничения за опазване на работните места посредством мярката 60/40 ", показват от финансовото министерство.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР