След като от май 2013 г. до сега в България

...
След като от май 2013 г. до сега в България
Коментари Харесай

"Файненшъл таймс": България слага спирачка на реформите заради европредседателството

След като от май 2013 година до в този момент в България се организираха три парламентарни избори и президентски избор, страната се намира в интервал на релативно политическо успокоение, написа в. " Файненшъл таймс ".

В миг, когато България поема председателството на Европейски Съюз, се е открило самобитно импровизирано помирение както в държавното управление, неспокойна коалиция сред дясноцентристи и десни националистически партии, по този начин и сред управляващите и социалистическата съпротива. Никой не желае да клати лодката и да злепоставя страната до момента в който тя е на европейската сцена, разяснява вестникът.

" Националистическата десница няма да унищожи ръководещата коалиция ", планува Кънчо Стойчев, началник на " Галъп Интернешънъл ". " Защо не? От елементи, с цел да не навреди на българския имидж по време на европредседателството – само че още повече, тъй като се любува на усета на властта ".

Според български политически коментатори и дипломати в София

социалистите също са настроени да не основават проблеми.

" Коалицията е задоволително мощна, с цел да задържи социалистите. Освен това, даже и социалистите не желаят да жертват българското европредседателство поради своята полза ", разяснява посланик пред " Файненшъл Таймс ".

Спокойствието е от изгода за премиера Бойко Борисов, който рядко пропуща опция да подчертае, че неговата съществена грижа е стабилността на българската страна.

Този обществен мир обаче има цена.

Партньорите на България в Европейски Съюз да вземем за пример биха желали да видят повече прогрес в правосъдната промяна, битката с корупцията и модернизацията на полицията, опазването на здравето и образованието, написа вестникът.

" Няма парализа, само че няма и вкус за промени ", разяснява Огнян Шентов, политически анализатор от Центъра за проучване на демокрацията в София. " Борисов не желае да провокира никакви талази по време на българското европредседателство. През идващите шест месеца всичко, което би разочаровало хората, или би провокирало улични митинги, ще се заобикаля ".

В публикацията се отбелязва, че дълготрайното благополучие зависи от по-енергичен метод към промените. Споменават се данните на Световната банка, че приходът на глава от популацията е 47 % от междинния за Европейски Съюз, което прави България най-бедната страна в съюза, и че продуктивността ще би трябвало да пораства с най-малко 4 % годишно през идващите 25 години, с цел да доближи междинните стойности в Европейски Съюз. Заради емиграцията и ниската раждаемост популацията на България, което сега е 7.1 милиона души, се е свило с към една пета от 90-те години до в този момент.

Коалицията пристигна на власт след изборите през март, извоювани от Борисов, което му донесе трети мандат като министър председател. Тъй като неговата партия ГЕРБ завоюва единствено 95 места в 240-местния парламент, Борисов реши да образува коалиция с " Обединени патриоти ", съюз на три десни националистически партии, който получи 27 места, напомня вестникът.

Решението провокира изненада освен поради войнствения шовинизъм на " Обединени патриоти " и расизма, изразяван от някои от членовете му, само че и тъй като водещите фигури в съюза имат проруски възгледи, които са извънредно очевидни даже и за България, поддържаща мощни стопански и културни връзки с Русия, разяснява " Файненшъл таймс ".

Кремъл се радва на тесни връзки

и с българската Социалистическа партия, както и с Движението за права и свободи, партия, която съставлява българското етническо турско малцинство.

Руското въздействие се видя скоро след изборите, когато ръководещата коалиция съживи концепцията за създаване на атомна електроцентрала в Белене. Проектът, в който има необятно съветско присъединяване, стартира по времето на някогашния комунистически режим през осемдесетте години. Той бе преустановен при предходното водено от Борисов държавно управление през 2012 година на съображение, че е прекомерно безценен и непотребен.

Бивш полицейски шеф и кмет на София, 58-годишшният Борисов господства в българския политически живот от толкоз дълго време, че от време на време е мъчно човек да си показа политическата сцена без него, разяснява изданието. Според някои анализатори това е знак, че той може би обмисля да се кандидатира на идващите президентски избори през 2021 година

Последните избори за президент през 2016 година бяха извоювани от Румен Радев, който бе подсилен от социалистите. Радев употребява позицията си, с цел да подлага на критика държавното управление на Борисов, че прави прекомерно малко за битката против проведената престъпност и корупцията, добавя изданието. Подобно на предшественика си Росен Плевнелиев, и Радев употребява опцията да приказва гневно против съветските опити за делене на Европа.

Според Кънчо Стойчев Борисов ще се кандидатира за президент, въпреки неотдавна да отхвърли да има сходни планове.

" Той мисли бързо. Той е лисица. Разбира човешката логика на психиката.

Мисля, че ще служи на страната по-добре като президент. Ще има малко или никакви отговорности за икономическата политика. В момента няма никакви действителни промени в тази област ", добавя Стойчев.

Най-големият въпрос е дали наследникът на Борисов, вероятно Томислав Дончев, политик от ГЕРБ и един от четиримата вицепремиери, ще се заеме съществено с нужните промени.

" Доверието в нашето общество е ниско ", счита Шентов. " Не става въпрос единствено за нас или за Балканите, за целия посткомунистически район. В подобаващите условия това би била здравословна доза съмнение. Но доверието в обществените институции е сериозен въпрос. То е преграда за положителното ръководство във всяко общество. Трябва да се преодолее с същински промени, само че сега в България обстановката не е такава ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (53)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР