След като от 4 януари влязоха в сила измененията на

...
След като от 4 януари влязоха в сила измененията на
Коментари Харесай

Теч на лични данни на самоосигуряващите се с новите БУЛСТАТ номера

След като от 4 януари влязоха в действие промените на Закона за Регистъра БУЛСТАТ , които на процедура доведоха до преобразуването на кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съответстват с техния ЕГН с 10 знака в нов Единен идентификационен код (ЕИК) с 9 знака, самоосигуряващите се у нас с изненада откриват, че в БУЛСТАТ регистъра с изключение на професионалните им данни, се оказват всичките им персонални данни – непрекъснат и домакински адрес, имейли, телефони и прочие

Течът на персонални данни – безгрижен или несъзнателен визира повече от 300 хиляди души със свободни специалности, измежду които юристи, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, публицисти, архитекти, движимости лица и доста други в областта на така наречен freelancer-и, съобщи БНР.

Според предварителната информация от последното броене – към дата 7 септември 2021 година работещите българи са съвсем 2 млн. 426 хиляди души. В същото време, по данни на националната статистика от 2019 година страната ни поддържа огромен обществен бранш с релативно постоянен дял, като към 1/4 от всички наети лица с включени МО и Министерство на вътрешните работи, работят за страната, сочат данните на националната статистика.

Така, наранени от казуса с новите ЕИК номера и публикуването на всички персонални данни на самоосигуряващите се у нас, се оказват една шеста от всички работещи българи, отвън държавните чиновници и общественият бранш.

Адв. Гергана Върбанова изяснява за какво това е проблем:
Според замисъла, новите 9-значни ЕИК „ ще обезпечат отбрана на персоналните данни на физическите лица, регистрирани като самоосигуряващи се в указател БУЛСТАТ , чийто код сега е 10-цифрен и съответствува с тяхното ЕГН. Промяната е в сходство с Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент по отношение на отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни (GDPR) “.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР