След като обявената през февруари месец инженерингова поръчка за мащабен

...
След като обявената през февруари месец инженерингова поръчка за мащабен
Коментари Харесай

Народното събрание обяви нов и по-скъп ремонт в новата си сграда

След като оповестената през февруари месец инженерингова поръчка за огромен ремонт в постройката на Народното събрание се провали, в този момент е разгласен нов, само че и много по-скъп.
Поръчката и тогава, и в този момент е за планиране, авторски надзор и реорганизация на електрически, отоплителни, вентилационни и климатични съоръжения и СМР по фасади и покрив на постройката. Прогнозната ѝ стойност тогава беше малко над 14,6 млн. лева без Данък добавена стойност (съответно с Данък добавена стойност над 17,5 млн.). Сега обаче прогнозната й цена е съвсем 18,9 млн. лева без Данък добавена стойност (съответно над 22,6 млн. лева с ДДС) .
Справка  в уеб страницата на Народното събрание сочи, че миналата процедура е прекъсната. В нея са взели участие два консорциума. Единият е " БСГ – Бояна " с участници " Булстрой груп " ЕООД и " Архитектурно студио Бояна " ЕООД. Вторият е " И-Е Строй " с сътрудници " Ирел Строй енд проджект " ЕООД и " Егнатия България " ЕООД.
Двамата претенденти са отстранени още на първия стадий от процедурата поради голям брой неспазени условия на закона и на възложителя, установени от комисията. Не са отваряни нито техническите, нито ценовите им предложения, а прекратяването не е обжалвано. Поради тази причина Народното събрание афишира поръчката за повторно. На въпрос на Actualno.com към пресцентъра за какво поръчката е оскъпена, оттова дадоха отговор, че не знаят, само че в случай че желаеме да получим подобаващ отговор, би трябвало да зададем подобаващ въпрос по Закона за достъп до социална информация.
Работната стратегия на всеки претендент би трябвало да регистрира спецификата и местоположението на обекта, нуждата от осъществяване на строителството в изискванията на работещо Народно заседание. Всеки би трябвало опише софтуерния метод, който възнамерява да приложи, както и ограничения за понижаване на усложненията на народните представители и администрацията при осъществяване на постоянни пленарни съвещания в новата пленарна зала, ситуирана в Блок № ІV в постройката.
 

 
Сградата е с предопределение: административна, делова постройка, със застроена повърхност 6484 кв.м. и общо разгърната застроена повърхност от 45 388 кв.м. Тя няма статут на единична недвижима културна полезност. Сградата е територия с културно- историческо завещание със статут на групова недвижима културна полезност - " Зона на исторически развилия се публичен градски център ". Имотът попада в рамките на 1-ва предпазена зона на археологическия резерват " Антична Сердика и Средновековен Средец ".
Поръчката ще се прави на два стадия. Първият е планиране и включва правене на капиталов план във фаза „ Технически план “ за „ Реконструкция на електрически, отоплителни, вентилационни и климатични съоръжения и строително-монтажни работи по фасади и покрив на постройката на Народното събрание в София, пл. „ Княз Александър І ” № 1 ”.
Вторият стадий е осъществяването на строителство от първа категория.
Общата стойност на поръчката, оферирана от всеки участник, не може да надвишава 18 894 000 лева без Данък добавена стойност. От тях за планиране би трябвало да се заложи най-много 367 000 лева без Данък добавена стойност, за авторски контрол - 184 000 лева без Данък добавена стойност, и за строителство – 18,3 млн. лева без Данък добавена стойност.
Изпълнението на строително-монтажните работи в постройката по блокове би трябвало да бъде проведено с оглед обезпечаване на опция за работа в удобна среда в другите блокове и елементи на постройката като се подхващат съответните ограничения.
 

 
Допустимо е изключване на електрозахранването единствено в блока от постройката, в който се правят строително-монтажни работи. Цялостно изключване на електрозахранването на постройката се позволява единствено по изключение от 19 ч. вечерта до 06.00 ч. сутринта в дните от понеделник до петък и 24 часа в съботните и неделни дни след координиране с възложителя.
Проектът би трябвало да планува довършителни ремонтни работи в пространствата, ремонт на покривната облицовка, ламаринени обшивки по подпрозоречни первази по външни фасади, замяна на улуци, казанчета и водосточни тръби за дъждовна канализация, отвесна планировка и ремонт на фасади и тераса във вътрешния двор на постройката.
Работните кабинети в постройката са изцяло оборудвани с мебели и офис техника. Преди началото на СМР те би трябвало да се изнесат в коридора и да се покрият с полиетилен. Вградените мебели, порти, дограми и други следва да бъдат съответно предпазени.
 

 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР