След като неотдавна се появи новината, че хакери са откраднали

...
След като неотдавна се появи новината, че хакери са откраднали
Коментари Харесай

Какво може да направи някой с вашата ДНК

След като наскоро се появи новината, че хакери са откраднали данните на към 6,9 милиона консуматори на компанията за генетични проби 23andMe, е разбираемо, че мнозина се тормозят какво може да направи някой с тази информация.

Въпреки че не е обявено за откраднати ДНК данни, поражда въпросът за евентуалните последствия, в случай че това въпреки всичко има отмъкнати такива. В края на краищата, можете да измененията адреса или името си, само че в случай че не се подложите на голямо количество радиация, мъчно бихте могли да измененията генетичния си код.

И по този начин, откакто някой разполага с вашата ДНК, може ли да извлече нещо значимо от нея?

Разбира се, някои неща могат да бъдат извлечени от нашата ДНК – в противоположен случай нямаше да съществуват услуги за генетични проби, нито пък щяхме да вървим към персонализирано съгласно генетиката ни опазване на здравето – само че се изисква несъмнено равнище на експертни знания.

Необходимо е особено образование, с цел да се интерпретира тъкмо генетичната информация, изключително когато става въпрос за нашето здраве, и даже при тогава има ограничавания. Проучване на разнообразни компании за генетични проби, предлагани непосредствено на потребителите, в това число 23andMe, откри, че 50% от тези компании заявяват на уебсайтовете си, че има ограничавания в точността, с която могат да предвиждат риска от заболяване или честотата на болестта.

Дори клиничните генетични проби постоянно включват цялостен екип от специалисти, с цел да се дефинира тъкмо какво може да значи дадена генетична разновидност за вашето здраве, в това число клинични учени, лекари и генетични консултанти. „ Необходими са специалисти, които да оказват помощ на хората да схванат какъв брой да имат вяра на резултата от ДНК проучването “, споделя Мери Фрейвогел, президент на Националното сдружение на генетичните консултанти.

Един от главните проблеми, свързани с неприкосновеността на персоналния живот, когато става въпрос за генетични проби, не е безусловно сигурността на самите ДНК данни, а информацията, която може да е прикрепена с тях. Понастоящем е доста мъчно да се разпознава човек единствено въз основа на генетичната му информация, само че в случай че се комбинира с други данни като здравна история, дата на раждане или пощенски код – които от време на време се изискват от фирмите – внезапно може да стане малко по-лесно.

„ Особено в случай че е съчетана със здравна информация и знаете, че става въпрос, да вземем за пример, за 39-годишна жена от окръг Уестчестър, която е висока 1,6 м., има сини очи и страда от муковисцидоза – няма да е толкоз мъчно за някого да я открие “, споделя Ханк Грийли, шеф на Центъра за право и биологични науки в Станфордското учебно заведение по медицина.

Изследователите също по този начин са и потвърдили, че това в действителност е допустимо. През 2013 година екип от Харвардския университет сполучливо разпознава участниците в плана „ Персонален геном “ по име. Те не са употребявали ДНК, която участниците са дали като част от плана, а обществено налични профили с информация за здравната им история и демографски данни, като пол и пощенски код. Изследователите съумяват да разпознават вярно от 84 до 97% от профилите, за които са получили имена.

Истинският въпрос може би е за какво някой отвън сферата на научните проучвания или опазването на здравето изобщо би желал да се занимава с вашата ДНК. Разбира се, има любопитковци, само че едно от етичните опасения, свързани с генетичните проби, е, че тази информация може да бъде употребена по по-непочтени способи от застрахователи или работодатели.

Хипотетично, да вземем за пример, осигурител би могъл да ви откаже здравна застраховка въз основа на вашия генетичен профил, който демонстрира нараснал риск от развиване на сърдечно заболяване. В Съединени американски щати точно в този миг се появява Законът за недискриминация въз основата на генетична информация от 2008 година

С оглед на забележителния прогрес във опциите ни за генетично проучване и непредсказуемостта на политическия вятър е допустимо с времето обстановката да се промени. Засега обаче, в случай че някой желае да се запознае с вашата ДНК, евентуално ще се сблъска с прекалено много трудности преди да разбере какво споделя тя за вас, еле пък да направи нещо законно с това познание.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР