След като не успя да се пребори с комарите край

...
След като не успя да се пребори с комарите край
Коментари Харесай

Като техен началник премиерът събра футболните босове, сред които и подсъдими, за да ги убеди с Цацаров да не купуват съдии и мачове

След като не съумя да се пребори с комарите край Дунав предходната седмица, през тази министър председателят Бойко Борисов се захвана да потушава свадите в българския футбол. В понеделник той привика на среща в Министерския съвет босовете на "Лудогорец ", "Левски " и "ЦСКА-София " – Георги Домусчиев, Васил Божков и Гриша Ганчев. След срещата Ганчев разгласи, че е реализиран добър резултат – босовете са се уговорили между тях да не купуват мачове и да не притискат съдии.

В ролята на нотариати на ангажимента са влезнали шефът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов, основният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев, както и вътрешният министър Младен Маринов.

"Договорихме се. Дано да е за финален път и да има феърплей. Разбрахме се да не се купуват мачове, да не се купуват съдии, да не се пробиват тимове и така нататък, и така нататък. Да има цялостен феърплей и да победи най-хубавият ", заявява след срещата босът на "ЦСКА - София " Гриша Гринчев.

Последната сходна среща сред българските футболни босове бе през 2003 година, когато силовите групировки имаха съществено въздействие в "А " група, а Бойко Борисов бе основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Срещата при премиера се състоя няколко дни, откакто "ЦСКА-София " изпрати ултимативно писмо до БФС поради правата за излъчването на българското състезание. Отборът на Ганчев упреква Кирил Домусчиев (братът на Георги Домусчиев) в четворен спор на ползи като притежател на "Нова броудкастинг " (Нова телевизия), "Футбол Про Медия " "Лудогорец " и член на Изпълкома на БФС.

"Нова броудкастинг " купи правата на шампионата от "Футбол Про Медия ", която на собствен ред ги купи от БФС, а "Лудогорец " получава дял от тази сума дружно с останалите професионални тимове.

Президентът на БФС Борислав Михайлов побърза да изясни след срещата, че Комисията за защита на конкуренцията към този момент е излязла с решение, че спор на ползи няма. Гриша Ганчев обаче не се отхвърля да си търси подобен

"Това (дали има спор на интереси) ще го решат способените органи - български, европейски и по този начин нататък ", сподели Ганчев. Борислав Михайлов избра да приказва за реализирана сделка за феърплей.

Чувал съм и аз за съдиите, само че никой не ми е звънял

"Разбрахме се да не се притиска съдиите. Чувал съм и аз, че има някакъв напън върху съдиите. Живеем в една и съща страна, нали по този начин? Но аз съм си дал телефона на всички. А никой не ми е звънял за нищо ", сподели Михайлов.

Той изясни,че самодейността за днешната среща е била на премиера Борисов, към който не спести суперлативи: "Той се грижи за цялата страна, част от която е и футболът ни. Опитва да оказва помощ. Не мога да кажа по кое време ще има нова такава среща. Идеята беше на премиера. Не можем да му споделяме по кое време отново да го направи, нали по този начин? "

Вътрешният министър Младен Маринов разгласи, че Министерство на вътрешните работи също ще вземе ограничения да не се позволява пазаруване на мачове, напън на длъжностни лица и на футболисти.

"Поведението на агитките е значително функционалност на това, което се случва в тимовете, футболния терен и притежателите на клубовете. Много е значимо там да има феърплей. Срещата беше такава, че да има феърплей, а не напрежението да рефлектира върху агитките и върху качеството на спорта ", сподели вътрешният министър.

Младен Маринов не пожела да приказва съответно за пазаруването на мачове.

"Дали има напън и пазаруване на мачове? Познавате ме, аз приказвам единствено, когато има обстоятелства. Когато това е допустимо, откакто бъде глобено от прокуратурата. Какво се проверява като сигнали за уговорени мачове? Премиерът искаше да седнем на една маса и да начертаем проект по какъв начин да не се стига до това нещо. Има сигнали, те са оповестявани. Би трябвало да приказваме единствено с обстоятелства ", сподели министърът.

След срещата Министерският съвет разгласява публично известие, в което се споделя, че на срещата е разисквано началото на футболното състезание "с оглед на спокойното му протичане ".

"Собствениците на футболните клубове обявиха, че тимовете им ще бъдат водени от правилата на честната игра. По думите им няма да се позволява напрежение на терена, което да се придвижва към агитките. Няма да се разрешат и закани към футболните съдии. Президентът на БФС Борислав Михайлов благодари на министър-председателя Бойко Борисов, че спомага за решаването на проблемите в българското състезание ", се споделя в формалната информация на държавната пресслужба.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР