След като навсякъде в Европа, включително и у нас, летният

...
След като навсякъде в Европа, включително и у нас, летният
Коментари Харесай

Германия иска Банско, Боровец и всички ски курорти в Европа да бъдат затворени

След като на всички места в Европа, в това число и у нас, летният сезон регистрира рекорден спад, а значително той беше подсилен от по-големият брой българи, почиващи по Черноморието, в този момент на дневен ред към този момент е тематиката по какъв начин ще се показват зимните курорти през тежката за бранша 2020 година.

Само преди дни отрасловият министър Марияна Николова уточни, че секторът ще разчита на българските туристи и за зимния сезон. С оповестените нови ограничаващи ограничения обаче се появиха въпроси към това, че лифтовете по курортите може да се окажат също затворени.

При вчерашният брифинг в Министерски съвет, на който бяха разяснени новите ограничения за страната, излиза наяве, че те ще продължат да работят, а пътуванията няма да бъдат лимитирани. Забраняват се единствено всеобщите спортни мероприятия и проведените пътувания.

Сега обаче наподобява тематиката за това дали ще останат отворени ски курорти ще излезе от рамките на страната, откакто немският канцлер Ангела Меркел прикани те в рамките на страните от Европейския съюз (ЕС) да останат затворени най-малко до януари.
 Колко коства корона рецесията на българския туризъм?
Колко коства корона рецесията на българския туризъм?

Една оценка на специалистите от Българска академия на науките

Според изявления в разнообразни медии излиза наяве, че тя ще даде начало на серия от договаряния с европейските водачи в тази посока за разпространяването на ковид на Стария континент да бъде лимитирано.

Засега на тази концепция се опълчва Австрия поради това, че ще бъде нужна спомагателна държавна помощ в поддръжка на сектора, в случай че курортите останат затворени. Постигането на съглашение в това отношение ще бъде мъчно, като се има поради, че този сегмент на туризма подсигурява доходи над 30 милиарда евро за европейските стопански системи.

" Ние ще се постараем да проведем гласоподаване в Европа, дали да не затворим всички ски курорти. Както наподобява, изключително в случай че слушаме австрийското мнение, няма да се случи елементарно, само че можем да опитаме ", показва Меркел, представена от.

Какво е смисъла на зимния туризма за България?

Като цяло туристическият бранш има значимо значение за стопанската система на страната, като той способства за към 12% от брутния вътрешен артикул (БВП). На фона на летния туризъм този през зимните месеци към момента има релативно дребен дял. През последните години обаче неговото значение нараства, а курортите у нас притеглят повече високоплатежни гости.

Сезон 2018/2019 година е последният, който не беше обиден от пандемията. Според данните на отрасловото министерство приходите от интернационален туризъм за този сезон са били в размер на близо 565 милиона евро или с 4,6% повече от резултата за предходния. За същия интервал страната е била посетена от 1,631 милиона чужденци, като 406 хиляди от тях са нощували в хотели с 4 или 5 звезди.
 До 80% спад на непознати туристи и загуби от 250 милиона лв. ни чакат през зимния сезон
До 80% спад на непознати туристи и загуби от 250 милиона лв. ни чакат през зимния сезон

През септември е регистриран близо 60% спад на визитите на чужденци у нас на годишна база

За интервала декември 2019 - март 2020 година визитите на задгранични туристи в българските зимни курорти са се свили с 5,4% до общо 1,542 милиона души в съпоставяне със същия интервал на предходния зимен сезон. Приходите са в размер на 457 милиона евро.

От сектора чакат резултатите за тазгодишния сезон да са доста по-разочароващи от регистрирания лек спад през предходния. Според изчисленията на икономисти спадът на интернационалния туризъм ще бъде в границите на сред 60 и 80%, а загубите в стойностно изражение ще са в размер на към 250 милиона лв..
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР