След като наскоро стана ясно [1], че по време на

...
След като наскоро стана ясно [1], че по време на
Коментари Харесай

Неофициално: корабът Старлайнър на Боинг ще дебютира през януари 2019-та в безпилотен режим, а в пилотиран – чак към средата на 2019-та…

След като неотдавна стана ясно [1], че по време на наземно тестване корабът “Старлайнър ” на Боинг е претърпял сериозна повреда, към този момент на бял свят излиза първата информация какъв брой продължителни ще са отлаганията. 

За страдание, новините не са положителни. Според журналистката Айрийн Клотц от Авиейшън Уийк [2], казусът с приключването на гориво е открит – дефектни клапани. Общо четири от общо осем клапана са останали в отворено състояние след 1.5-секундното запалване на моторите на сервизния модул по време на теста на 2-ри юни. И въпреки че инженерите на Боинг работят, с цел да ремонтират системите, първият безпилотен полет не се обрисува да е преди 5-6 месеца, считано от този миг. С други думи, “Старлайнър ” ще дебютира чак през януари 2019-та в безпилотен режим. А първият полет с хора на борда ще е в средата на 2019-та.

Разбира се, тези дати ще са вероятни единствено в случай че няма спомагателни механически спънки. Положението става доста тежко за НАСА, защото организацията не е направила нови поръчки за транспорт на астронавти на съветски кораби “Союз ” до “Международната галактическа станция ”, а към този момент е късно за такива. Последният транспортен съд “Союз ” с американски астронавти на борда ще кацне през ноември 2019-та година. И в случай че новите кораби на Съединени американски щати не са подготвени, НАСА ще остане без непрекъснато наличие на галактическата станция. 

Очакваме НАСА да оповести публично новите дати за изстрелване на 3-ти август. 

Междувременно СпейсЕкс, главният съперник на Боинг, наподобява се оправя с провокациите доста по-добре. Първият транспортен съд “Крю Драгън ” е на стартовата площадка в очакване на дебютния си полет, който може да е реалност напълно скоро. Въпреки това НАСА продължава да следи с внимание до каква степен е ефикасен редизайнът на хелиевите резервоари на вторите степени на “Фолкън 9 ”, както и някои аномалии в работата на моторите “Мерлин 1Д ”

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР