След като медийното едноумие за руско-украинската война днес се наложи

...
След като медийното едноумие за руско-украинската война днес се наложи
Коментари Харесай

Трети март и трите национални телевизии: Как драмата стана комедия, а подвигът - падение

След като медийното едноумие за руско-украинската война през днешния ден се наложи като наложителна норма, едноумието за руско-турската война преди 146 години е новата инструкция на трите държавни малките екрани. Вече не национални!

На Трети март 2024-та трите ни водещи малките екрани изгубиха правото да се назовават национални. Какво национално има в електронни медии, които в деня на националния празник омаловажават или обругават историческия ден, тъй като не се побира в калъпа на евроатлантическите „ полезности “, които пък ни повеляват да ненавиждаме и отхвърляме Русия и всичко съветско.

 Не е никаква изненада, че БТВ и Нова не предаваха директно тържествата на връх Шипка. Чуждите им притежатели не могат да позволяват транслация на събитие, на което десетки хиляди ще скандират против Сглобката. За тях това е рискова разкол, анатемосана в правоверните медии на евроолигарси и презокеански генерали.

Обществената по статут Българска национална телевизия излъчваше величествения протест, само че на секундата прекъсна живия ефир, когато парламентарният ръководител бе мощно освиркан. Очевидно е – за Българска национална телевизия ГЕРБ са предпазен политически тип и всеки, дръзнал да оспори свещения им статут, стремително се лишава от ефир. Все отново е любопитно кой държи шалтера на директното лъчение и цензурира политически неточните изяви – редактор, режисьор или самият общоприет шеф?

Ако Българска национална телевизия оглуша за мощния протестен избор на Шипка, в утринното й студио шумно шестваха подбрани посетители с една идея – освен да се отхвърли величието на Трети март, само че и да се наложи новата мантра за „ окупационния темперамент “ на Освободителната война. Най-тъжното бе, че това го стори професионален историк, за който най-важно бе да се избере друга дата за народен празник. Та тъкмо балканистът Топалов ли не знае,че в случай че нямаше Трети март, нямаше да има 24 май, нямаше да има Съединението на 6 септември 1885-а, нямаше да има Денят на независимостта - 22 септември 1908-а, нямаше да я има България?

Слушах „ тежките “ причини на проф. Кирил Топалов против Трети март и към този момент сериозно  се запитвам за същинската му роля в Смесената историческа комисия с Република Северна Македония. Апропо, въпросната комисия скоропостижно банкрутира в обречените си опити да сближи историческата истина с македонистките имитации, само че София и Скопие към момента имитират изкуствена интензивност, с цел да не признаят банкрута си.

Малко преди Българска национална телевизия да прекъсне предаването от върха, репортерът й политкоректно разгласи, че „ хората са тук, с цел да почетат…българските освободители “.

И отново наивно се запитвам: в Българска национална телевизия работят естествено зомбирани или на „ Сан Стефано “ 29 плахо си пазят хляба, заобикаляйки споменаването на неразрешената фраза „ съветски освободители “?

Само от едно се багра: по кое време ли Българска национална телевизия ще изиска промяна на името на улица „ Сан Стефано “ с патриотичния мотив, че „ в това предградие на Цариград е подписан контракт, с който България е окупирана “?

Гледахме Българска национална телевизия със сълзи на екстаз от пробудилия се народ и отвращение към хулителите на Трети март, а в Нова телевизия Лора Крумова се кикотеше на една трогателна панорама - по какъв начин човек бута по пътя към Шипка детска количка. „ Ох, не зная, стана ми смешно, имаше една количка, детска, която по шосето я разкарваха локални патриоти “, сподели водещата на госта Камен Воденичаров, заливайки се в смях.

 Няма подозрение – за тв водещите на Трети март драмата е комедия, а подвигът е проваляне. А за Евелина Келбечева – другият посетител на Крумова, Трети март ни коствал 32 тона злато. Но професорката от Нов български университет несъзнателно съгреши към евроатлантизма, уличавайки тогавашните управници в Берлин, Виена и Лондон, които посредством член 2 на Берлинския контракт ни задължават да платим 10 618 200 рубли, равняващи се на 89 690 златни лв. или на 32 тона злато. И с цел да не бъде разбрана неправилно, тя твърдо отсече: “За мен Трети март е най-абсурдната дата за празник на България.Въпросът е доста по-широк и по-дълбок “.

Да, въпросът в действителност е по-дълбок. България заплаща тези милиони, само че по решение на Берлинския конгрес, задраскал обрисуваните от Русия в Сан Стефано български граници. Ние плащаме не за водената от император Александър II война, а за издръжката на пребиваващите у нас съветски войски в освободените от тях български земи. В смутните месеци след Трети март 1878-а към 50 000 съветски воини пазят в Северна България и Източна Румелия границите ни с Османската империя и Румъния. Тезишест пехотни и две кавалерийски съветски дивизии най-много опазват етническия мир в така наречен смесени региони в Делиормана и Родопите в идващите 9 месеца. Ясно за какво! Но дали за Келбечева е ясно?

Докато в Нова тв преподавателката от Нов български клеймеше съветския император и дипломатическия му делегат граф Игнатиев, в Би Ти Ви професорката от Софийския университет Румяна Коларова разгласи, че  „ Шипка става място за експанзия и опълчване “ и изиска „ с общи старания да предефинираме честването на Трети март “.

По изисканата й академична логичност, с цел да се усмирят бранителите на Трети март, може би Паметникът на свободата на връх Шипка би трябвало да се сложи в дълга карантина?

 Ако някой е очаквал, че Би Ти Ви ще даде естрада на конкурент на Коларова, той е в дълбока илюзия. Императивната заръка на Новото време гласи: всяко мнение за Трети март, оспорващо генералната линия, няма право на естрада!

Така, откакто медийното едноумие за руско-украинската война през днешния ден се наложи като наложителна норма, едноумието за руско-турската война преди 146 години е новата инструкция на трите държавни малките екрани.   

Вече не национални!      

    

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР