След като локдауните принудиха Базел Хамзе да затвори кафенето си

...
След като локдауните принудиха Базел Хамзе да затвори кафенето си
Коментари Харесай

Цените на енергията растат в цяла Европа. Вещае ли това завръщане на жълтите жилетки?

След като локдауните принудиха Базел Хамзе да затвори кафенето си в съвременен берлински квартал за няколко месеца, 53-годишният притежател е изправен пред нова рецесия – високи сметки за ток и газ, написа.

Цените на природния газ и електрическата енергия скочиха в цяла Европа, като в някои страни доближиха рекордни равнища, откакто от ден на ден бизнеси още веднъж отвориха порти, а чиновниците започнаха да се връщат по офисите. В Германия цените на едро набъбнаха с над 60% от началото на годината, което не остави на Хамзе различен избор, с изключение на да увеличи цената на всички артикули в кафето.

„ Високите цени на силата са двоен удар, откакто кафето бе затворено толкоз дълго време поради пандемията. Нямаме различен избор с изключение на да пренесем цените към потребителите “, разяснява той.

Цeнитe нa eнepгиятa порастват по целия свят, до момента в който световната стопанска система последователно изплува от дълбините, в които се озова по време на пандемията. Този растеж провокира и нови опасения от нарастване на инфлацията инфлация. В Европа проектите за декарбонизация на стопанската система също способстват за съвсем рекордните цени на квотите за въглерод, от които се нуждаят сила от изкопаеми горива.

Добавете към всичко това и дефицита на природен газ и получавате високи цени на електрическата енергия, които в последна сметка ще бъдат платени от потребителите. Испания към този момент бе принудена да понижи енергийните данъци, откакто цените доближиха рекордно равнище.

По-високите цени са и същинско главоболие за политиците, които след по-малко от 100 дни ще се срещнат в Шотландия, с цел да начертаят пътя към нулев въглероден отпечатък. Правителствата се опасяват надигане на публичното неодобрение при не престават растеж на цените, което в последна сметка може да докара до митинги против проектите за енергийния преход.  По-рано тази година швейцарците гласоподаваха на референдум против упорит закон за климата, който предвиждаше повдигане на налозите за шофирането и летенето.

„ Ще забележим ли още веднъж жълти жилетки по улиците или повтаряне на референдума от Швейцария? “, пита Тиери Брос, професор по енергетика от  Парижкия институт за политически науки. „ Няма да бъдете избрани отново, в случай че вкарате хората в енергийна беднотия. Това ще бъде сигнал за пробуждане на политиците “, разяснява той.

Очаква се цените да останат на високи равнища за нескончаем интервал. Русия изнася по-малко газ за Европа, а Азия купува все по-голям размер полутечен газ. Цените на природния газ в Европа към този момент доближиха рекордни равнища, като това води и до покачване на цените на тока и до по-големи облаги за енергийните компании, като да вземем за пример немската RWE и френската Engie.

Ръстът на енергийните сметки, които постоянно са най-големите закрепени разноски след наема, може да бъде гибелен за редица дребни бизнеси. Британската хотелиерска и ресторантьорска промишленост е изгубила най-малко 80 милиарда паунда поради локдауните. „ Значителен растеж на енергийните цени ще бъде пагубен “, разяснява Кейт Николс, основен изпълнителен шеф на лобистката група UKHospitality.

„ Оцеляването и възобновяване са на ръба на пропастта за някои бизнеси в бранша. Ако цените на силата набъбнат с плануваните стойности, ще бъдат нужни нови ограничения за поддръжка на бранша “, добави тя.

Същевременно с това инфлацията в редица страни в Европа продължава да се повишава, като показателят на потребителските цени в еврозоната набъбна през юли с 2,2% по отношение на година по-рано. Това е най-високото равнище на индикатора от октомври 2018 година

Макар че Европа има най-амбициозните проекти за декарбонизация в света, представяйки предложение за понижаване до 2030 година на излъчванията с най-малко 55% по отношение на равнищата от 1990 година, редица страни на Стария континент започнаха да показват неодобрение по отношение на дневния ред.

Франция лобира за намаляване или отсрочване на новия проект за разширение на въглеродния пазар. Няколко страни, измежду които Нидерландия и Унгария, също показват терзания по отношение на общественото влияние на тези проекти.Във Англия пък задават въпроси по отношение на цената, която ще коства постигането на въглероден неутралитет.

 Засега обстановката наподобява е най-тежка в Испания. Цените за електрическа енергия в страната доближиха 100 евро за мегаватчас – съвсем два пъти по-високи в съпоставяне със същия интервал на 2019 година Това е сензитивна тематика за държавното управление на социалистите, които преди изборите дадоха обещание да понижат цените на силата.

„ Това е тежък удар за държавното управление “, разяснява Хавиер Тобиас Гонсалес, проектант, който работи в областта на енергийната беднотия в ECODES - испанска организация, фокусирана върху устойчивото развиване. „ Преди да бъдат определени, те бяха много сериозни към тогавашното държавно управление точно по въпроса с енергийната беднотия “, добави той.

В Обединеното кралство се очаква  енергийният регулатор Ofgem да разреши повишение на цените на комуналните услуги със 125 паунда, като решението се чака в петък, пресмятат анализатори от Morgan Stanley.  

Обратно в Берлин Хамзе споделя, че кафенето му някак си е съумяло да оцелее до момента. „ Подкрепата на квартала от началото на пандемията е голяма, даже откакто повишихме цените. Много сме признателни за това “, споделя той.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР