След като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в рамките

...
След като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в рамките
Коментари Харесай

Става ли БТК медиен гигант и как ще подходи КЗК?

След като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в границите на по-малко от година един път, а след това продажбата на " Нова Броудкастинг груп ", следва да прегледа случая за трети път. Сега - за договорката на сегашния притежател на " Нова телевизия и редица тв канали, радиостанции и уеб сайтове " Адванс медия груп " с United group ( " Юнайтед груп " ), която през юли 2020 година закупи БТК и телекома Vivacom ( " Виваком " ). По-интересното в тази ситуация е, че единствено четири дни след кат на 14 декември бе оповестена тази сделка стана ясно, че " Юнайтед груп " желае да купи и вестниците на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски " Монитор ", " Телеграф ", " Политика ", " Меридиан мач " и шуменския " Борба ".

Формално единственото общо сред двете покупко-продажби, чиито цени не се оповестяват, е купувачът, въпреки да се счита, че " Адванс медия груп " на братята Кирил и Георги Домусчиеви, е заслон за въздействието на Пеевски в Нова телевизия.

Затова е любопитно по какъв начин антимонополният орган ще оцени изцяло двете нотифицираните покупко-продажби и какви ще са претекстовете за предстоящите до дни по неофициална информация на Mediapool позитивни решения.

Делът на Пеевски на вестникарския пазар и надлежно на медийното му въздействие непроменяемо в последните години е бил един от най-щекотливите въпроси при анализите за свободата на медиите у нас. Неговият отговор до момента е бил в областта на догатките и е изцяло обикновено да се чака от Комисия за защита на конкуренцията при оценката на договорката за печатните издания да вдигне тази завеса. Надали обаче и в този момент ще разберем това, защото честата процедура на комисията е при публикуването на решенията си да заличава данните за пазарните дялове на участниците в концентрации или да показва, че са под избрани проценти, което не дава визия за картинката на съответния пазар.

Освен това следва да се види дали Комисия за защита на конкуренцията ще прави оценка всяка една от двете покупко-продажби на сдружението на " Юнайтед груп - " Юнайтед медия " ь поотделно или дружно, тъй като в действителност те да свързани. Реално притежателят на БТК и марката на телекома Vivacom има всички предпоставки да се трансформира освен в медиен колос посредством телевизия, която очевидно ще се предлага и през мобилните устройства, посредством издания, които въпреки и с намаляващ печатен тираж остават медиен фактор, както и посредством стабилен рекламен пазар. Всичко това няма по какъв начин да не повлияе и трите пазара, защото става въпрос за сериозната им симбиоза.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР