След като ХХ конгрес на Китайската комунистическа партия отмина, могат

...
След като ХХ конгрес на Китайската комунистическа партия отмина, могат
Коментари Харесай

Китай с ускорен марш към ударна модернизация в следващата петилетка

След като ХХ конгрес на Китайската комунистическа партия отмина, могат да се създадат някои значими заключения. Единият от тях е, че Китай реализира задачата си да построи умерено проспериращо общество(Общество със приблизително равнище на благосъстояние) до 2021 година, извеждайки от безспорна беднотия десетки милиони жители на страната и развивайки се във всички аспекти. Преизбраният народен водач Си Дзинпин акцентира и идната цел - построяването на един съвременен Китай и по-точно на съвременна социалистическа просперираща страна до 2049 година. Това не са просто изречения, както скорошните достижения на КНР демонстрираха, това са своего рода пътни карти за най-голямото икономическо, обществено и културно строителство в човешката история.

Основната цел през идната петилетка ще бъде висококачествено развиване и рационализация. Акцент в това са нововъведенията и сигурността на развиването, които имат за цел да адресират разнообразни проблеми, както в Китай, по този начин и в чужбина. Сред тези проблеми са " отделянето " от Запада, американските софтуерни трудности и спънки пред Китай, сериозната и притеснителна интернационална обстановка, подбудена от манталитета на Студената война, който се е върнал в някои страни, както и по-малко пазарно търсене.

Новият петгодишен проект на Китай е и нов крайъгълен камък, към който ще върви развиването на страната през идните пет години, които, както сподели ръководителят Си Дзинпин, ще бъдат " сериозни за полагането на напъните за създаване на съвременна социалистическа страна във всички аспекти ".

Следващата петилетка ще се концентрира и на нововъведенията, технологическата самодостатъчност и сигурността на веригите за доставки, които имат все по-голяма роля за модернизацията на Китайската национална република. Акцентът тук ще бъде върху науката и технологиите като основен фактор за рационализация и работливост на китайската стопанска система и общество. Това е изключително значимо, като се има поради обстоятелството, че Съединени американски щати и обвързваните с тях страни се пробват да водят икономическа война против Китай с разнообразни ходове като възбрана за износа на микропроцесори за КНР, а също да изключат страната от световните вериги за доставка.



Можем да чакаме през петилетката китайски триумфи и нововъведения в стратегически браншове като производството на полупроводници и микропроцесори, превръщането на страната в топ производител на високотехнологични артикули с висока добавена стойност, прогрес в медицината, инфраструктурата и възобновимата сила.

Разбира се, на фона на пандемията и разнообразни нови провокации, няма по какъв начин петгодишният проект да не се концентрира и върху опазването на здравето. Въпреки че китайската здравна система показва доста високи качества през пандемията, когато страната имаше по-малко болни от западните страни и се оправи по-успешно, държавното управление слага акцент върху построяването на още по-достъпно и дейно опазване на здравето, превъзмогване на разликата в здравните услуги за градските и селски региони и по-адекватно систематизиране на ресурсите за системата. До 2025 година китайската здравна система ще бъде в допълнение засилена и усъвършенствана. В този смисъл е значимо също, че междинната дълготрайност на здравословния живот също ще бъде увеличена.

До 2035 година системата ще се приспособява към към този момент постигнатата социалистическа рационализация, а продължителността на живота на китайците ще скочи над 80.

Следващата петилетка освен ще адресира разнообразни въпроси и потребности на Китай и света, само че и ще сложи страната на пътя да размени Съединени американски щати като първа стопанска система (макар че е редно да се означи, че по Брутният вътрешен продукт ППП Китай към този момент е задминал Америка) към 2030 година. До 2050-ата се чака икономическите обороти и индикатори на страната да са двойно по-големи от тези на Съединените щати, в случай че петилетката бъде изпълнена, както президентът, партията и обществото на Китай чакат. А това ще значи, че делът на Китайската национална република в световната стопанска система ще бъде към една трета.



Това е добра вест за всички страни по света, които желаят да се развиват като самостоятелни и суверенни страни, ангажирани във взаимоизгодна търговия, както и културни и политически връзки в контраст на прокарваната от Съединени американски щати политика на разделяне, подчиненост на страните и " игра с нулева сума ".

Връщайки се на 14-ия петгодишен проект, оценките за осъществяването му ще стартират от следващата година, когато националното управление ще стартира да следи и дискутира това. Разбира се, допустимо е да има добавки към него, дребни промени, нови хрумвания и преоценка, тъй като китайското управление е посочило, че е способно на еластичност и стратегическа мисъл в действително време.

Каква обаче е разликата сред модернизацията на западните общества в предишното и днешната китайска рационализация? Разликата е, че китайската рационализация не води до употреба, колониализъм и спорове с други страни и нации, а до световен разцвет. Стратегията на западните страни за рационализация разчита на войни, световна борба, шпионаж, стопански наказания и блокади, подкопаване на напъните на " съперника " и обичайна за тях употреба на по-слаби страни, най-много в Третия свят, само че и в някогашния " Втори ". Китайската тактика в противен случай, разчита на взаимоизгодно двустранно съдействие сред Пекин и дадената страна сътрудник, на шерване на китайските научно-технически, медицински и инфраструктурни триумфи с останалата част от света и вложения, които да облагодетелстват освен Китай, само че и останалата част от света, какъвто е случая с плана " Един път, Един пояс ". Именно заради това китайският проект за идващите пет години ще е толкоз значим освен за КНР, само че и за цялото човечество.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР