След като епидемията от коронавирус създаде недостиг на медицински защитни

...
След като епидемията от коронавирус създаде недостиг на медицински защитни
Коментари Харесай

Коронавирусът създаде нови престъпления и измами

След като епидемията от ковид сътвори дефицит на медицински защитни средства, като маски и други, нарушителите откриха своята ниша, написа The Wall Street Journal.

Болници от Италия до Япония оповестяват за изчезнали ресурси на маски и дезинфекциращи средства. Властите в Украйна, Тайван и на други места пък към този момент прекратиха опити за преместването на сходни артикули нелегално през границите. Властите в Съединени американски щати и на други места регистрират и измами, в които хората са примамвани да купуват несъществуващи защитни средства или да дават финансова информация на нарушители, които се вършат на здравни служащи.

Потвърдените случаи на инфектирани с ковид по света се повишиха до над 110 хиляди и разпространяването отвън Китай продължава да набира скорост. Заради това доставките на маски се оказват незадоволителни и производителите не могат да отговорят на търсенето. В България също стартира произвеждане на маски за многократна приложимост. Освен че би трябвало да се оправят с този дефицит, медицинските служащи би трябвало да се борят и против крадци.

Болница в Марсилия, Франция заяви за неналичието на съвсем 2 хиляди маски, а друга в Малага хванала по какъв начин доктор се пробва да изнесе 12 кутии маски. В болница в Япония също са изчезнали 1,5 хиляди маски.

Миналия месец тайванската брегова защита иззе над 70 хиляди маски от рибарска лодка, която се е опитвала да ги изнесе от страната. На украйнско-румънската граница пък са храниа 3,6 хиляди маски.

Престъпниците съумяват да печелят, даже и да нямат маски. Лондон заяви, че един излъган е платил съвсем $20 хиляди за маски, които по този начин и не са пристигнали. Те били поръчани от новосъздадени интернет страници.

В Италия пък нарушители обикалят по домовете, насочвайки се към възрастни хора, които мамят с обещанията за дезинфракциране на дома и проби за ковид.

Щатската Комисия за скъпите бумаги и тържищата пък предупрежават вложителите, че в интернет се въртят подправени изказвания, че дадена дребна обществена компания има артикул, който може да спре ковид, което покачва акциите. След това измамниците продават скъпите бумаги.

В опит да се оправи със спекулации, OLX в България забрани новите разгласи за маски и даде обещание да изтрие качените до момента.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР